AFP or licensors

Congolese oppositie schuift Martin Fayulu naar voren als presidentskandidaat

De leiders van de Congolese oppositie hebben parlementslid Martin Fayulu aangeduid als "gemeenschappelijke kandidaat" voor de presidentsverkiezingen van december. Dat hebben ze aangekondigd na drie dagen van intense onderhandelingen in Genève.

De zeven oppositieleiders zaten sinds vrijdag samen in een hotel in Genève. Hun keuze is gevallen op Fayulu, de voorzitter van de koepelbeweging Engagement pour la Citoyenneté et le Développement. Hij trekt met een gemeenschappelijk programma van de oppositie de campagne in.

 "Ik ben slechts een woordvoerder van de strijd voor vrijheid en democratie (...) en ik ben ervan overtuigd dat het ons zal lukken om ons land democratisch, vrij en onafhankelijk te maken", zo verklaarde Fayulu, een man uit de vroegere westelijke provincie Bandundu die jaren in de oliesector heeft gewerkt.

Fayulu werd in 2006 voor het eerst verkozen als parlementslid. Hij staat te boek als een vurig en roekeloos opposant, die er niet voor terugschrikt om voorop te lopen in manifestaties tegen het regime. De oppositieleider werd daarbij al meermaals opgepakt, en kreeg ook al een rubberkogel in het hoofd.

Beraad in Zwitserland

Drie van de zeven oppositieleiders, Adolphe Muzito, Moïse Katumbi en Jean-Pierre Bemba, mogen zelf niet deelnemen aan de verkiezingen, maar ze waren wel van de partij voor het cruciale beraad in Zwitserland, net als die andere oppositieleiders Freddy Matungulu, Félix Tshisekedi, en Vital Kamerhe.

Fayulu zal het op 23 december moeten opnemen tegen Emmanuel Ramazani Shadary. De partij van president Joseph Kabila heeft hem als kandidaat-opvolger naar voren geschoven. Kabila zelf, die intussen achttien jaar aan de macht is, kan volgens de grondwet niet meer meedingen naar een derde mandaat.

De presidentsverkiezingen hadden eigenlijk al in 2016 moeten plaatsvinden, maar ze zijn al twee keer uitgesteld.

Martin Fayulu (L)
AFP or licensors

Meest gelezen