Leuven én Aarschot krijgen nieuwe beiaard

Tijdens de vele herdenkingen van de 100ste verjaardag van Wereldoorlog I werden niet één maar twee beiaarden ingehuldigd in Vlaams-Brabant. Zowel in Leuven als Aarschot klinken nu nieuwe klokken.

In Leuven kreeg de Parkabdij van Heverlee maar liefst 40 nieuwe klokken. Die vervangen de oorspronkelijke beiaard die tijdens de brand in Leuven in 1914 werden verwoest. Daarvoor huisden ze trouwens in de Nobertijnenabdij in Leuven. Beiaardier Luc Rombouts is erg blij met de nieuwe klokken. "De nieuwe beiaard weegt 10,5 ton en kostte 580.000 euro. Dat is veel geld, maar niets als je bedenkt hoeveel ton brons erin zit en hoeveel jaren werk. Bovendien is dit een investering voor jaren." 

Wereldprimeur 

En ook een nieuwe beiaard in Aarschot. Die bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en is met 51 klokken nog groter dan die van Leuven. Bovendien is dit exemplaar een echt technologisch hoogstandje én wereldprimeur. Op stillere momenten in de stad zal de beiaard namelijk zachter spelen.

Meest gelezen