Van een pakkende "We can be heroes" door Ozark Henry tot Willem Vermandere in Vlaamse velden: het beste uit "Nooit meer ten oorlog"

Honderd jaar geleden stopten de wapens met schieten en kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Een hele dag lang werd op verschillende plaatsen in het land Wapenstilstand herdacht. Op Eén was er de marathonuitzending "Nooit meer ten oorlog", waarin er terug- en vooruitgeblikt werd. De beste fragmenten uit het programma lijsten we hier voor u op. 

Op zoek naar de nabestaanden van de bemanning van de Duitse duikboot die vorig jaar voor onze kust werd gevonden

Herinnert u zich nog het wrak van de Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog, dat pas vorig jaar voor onze Belgische kust werd ontdekt? Tv-maker Jonas Hessels ging op zoek naar de nabestaanden van de 22 Duitsers voor wie de UB-29 een zeemansgraf werd. Een ontroerend moment. "Het zand waar hij rust, hebben we nu in onze handen."

Video player inladen...

Soldaten Petrus, Felix en Gerard kregen in juli nog militaire begrafenis

Geregeld worden er nog slachtoffers teruggevonden in de Westhoek. Meestal zijn dat geen Belgische soldaten, maar in 2016 gebeurde dat wel. Toen werden er vier Belgische soldaten opgegraven. Drie van die vier konden worden geïdentificeerd: Petrus Pintens, Felix Jacquet en Gerard Dethier. Ze behoorden tot het twaalfde Linieregiment en dat regiment van soldaten heeft op 1 juli voor een militaire begrafenis gezorgd, een begrafenis met militaire eer. "Nooit meer ten oorlog" was erbij.

Video player inladen...

Lieve Blancquaert kon unieke fotocollectie van koningin Elisabeth bekijken

Fotografe Lieve Blancquaert trok naar het koninklijk paleis om de foto's van koningin Elisabeth te bekijken. Koningin Elisabeth was geen onverdienstelijke fotografe en fotografeerde ook tijdens de Eerste Wereldoorlog. Blancquaert ging die foto's bekijken met bewondering, verwondering maar ook met een kritische blik.

Video player inladen...

Uit het archief: beelden tonen totale verwoesting na Eerste Wereldoorlog

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog was de verwoesting compleet, onder meer in Ieper. "Een man te paard kon dwars door de stad heen kijken", zegt historicus Pieter Serrien. Deze beelden zijn genomen in augustus 1919, bijna een jaar na het einde van WOI.

Video player inladen...

Wim Lybaert trekt met Willem Vermandere door Vlaamse velden in "De columbus"

Tv-maker Wim Lybaert trok met kleinkunstzanger en kunstenaar Willem Vermandere door de Westhoek, op zoek naar de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. "Onze levensdrift moet het halen van onze doodsdrift."

Video player inladen...

Getuigenissen van mensen die de oorlog van dichtbij zélf hebben meegemaakt

Doorheen de jaren getuigden heel wat mensen over de Eerste Wereldoorlog en het einde daarvan. Mensen die de oorlog van dichtbij of van iets verder zélf hebben meegemaakt. "Nooit meer ten oorlog" verzamelde enkele getuigenissen uit het VRT-archief. Onder meer over hoe het was als soldaat tijdens de oorlog. 

Video player inladen...

En dan was er de dag waarop het voorbij was, vandaag dus exact 100 jaar geleden. De vreugde was groot, de emoties staken op. Van "Mensen sprongen door de vensters om naar huis te gaan, zo blij waren ze" tot "ik heb geweend". 

Video player inladen...

Kamagurka gaat samen met zijn moeder op zoek naar het verhaal van zijn grootvader

De grootvader van Luc Zeebroek - beter bekend als Kamagurka - heeft gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Samen met zijn 85-jarige moeder gaat Kamagurka op zoek naar het verhaal van zijn bompa. "Ik denk dat hij hier de schrik van zijn leven heeft opgedaan."

Video player inladen...

Arnout Hauben trekt met Luka Bloom naar Passendale

Arnout Hauben trekt met de Ierse singer-songwriter Luka Bloom naar Passendale. Bloom heeft een band met de Westhoek en met de Eerste Wereldoorlog, want de naam van de oom van zijn moeder staat op de Menenpoort.

Luka Bloom brengt “Isabelle”, een nummer over een klein meisje dat in april 1914 aan het buitenspelen is in de zon. Ze beseft niet dat straks de hele wereld in brand staat. En dat doet Hauben denken aan zijn pépé Jérome, die negen was toen de Wereldoorlog uitbrak. “Dit nummer gaat ook over hem. Het gaat over elk kind dat aan het spelen was terwijl het niet besefte wat er zat aan te komen.”

Video player inladen...

Ozark Henry brengt "We can be heroes" onder Menenpoort in Ieper

Aan het einde van de dag bracht Ozark Henry het nummer "Heroes", origineel van David Bowie. Hij werd - onder de Menenpoort - begeleid door de muziekkapel van de marine. 

Video player inladen...

Last Post sluit herdenkingsweekend af

Om 20.10 uur weerklonk - net als elke avond - de Last Post onder de Menenpoort in Ieper. 

Video player inladen...

Daarna volgde er een minuut stilte terwijl er symbolisch klaproosblaadjes naar beneden vielen. 

Video player inladen...

Herbekijk hier "Nooit meer ten oorlog" volledig

Meest gelezen