Video player inladen...

Meer dan 60 doden bij gevechten om havenstad Hodeida in Jemen

In het westen van Jemen zijn de voorbije 24 uur minstens 61 strijders omgekomen tijdens de slag om de havenstad Hodeida. Dat hebben medische en militaire bronnen gemeld. De havenstad is het doelwit van een offensief van pro-regeringstroepen die luchtsteun krijgen van de Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. De VS zegt intussen dat het de techniek om vliegtuigen van brandstof te voorzien in de lucht niet meer zal leveren aan de coalitie. Het is een eerste maatregel van de VS om de Saudische oorlogsinspanningen in te tomen.

Er zijn sinds gisterenochtend al 43 rebellen gesneuveld, ook 18 strijders van de regeringstroepen kwamen om. Het gaat om een voorlopige balans. Het aantal slachtoffers ligt vermoedelijk hoger dan aangegeven 61. Tientallen gewonde rebellen werden voor verzorging overgebracht naar de provincie Ibb en de hoofdstad Sanaa, zeggen bronnen bij het militair ziekenhuis in Hodeida. Ook bronnen bij de regeringstroepen bevestigen de cijfers.

(Lees verder onder foto)

Jemeniet gewond na luchtaanval op Hodeida - oktober 2018.
AFP or licensors

Escalatie geweld sinds begin november

De havenstad Hodeida is in handen van de sjiitische Houthi-rebellen, die gesteund worden door Iran. Maar de regeringstroepen die trouw zijn aan de Jemenitische president Abd Rabbo Mansour Hadi proberen de stad al sinds juni te heroveren, met de luchtsteun van vooral de Saudi's en de Verenigde Arabische Emiraten.

Hodeida is voor de bevoorrading van het land met hulpgoederen van enorm belang. Begin november flakkerde het geweld er op. Toen hebben de door Saudi-Arabië gesteunde milities gezegd dat ze het "eindoffensief" zouden inzetten in de havenstad tegen de rebellen. 

(Lees verder onder foto)

Pro-regeringstroepen Hodeida, archieffoto
AFP or licensors

VS stopt met bevoorrading vliegtuigen vanuit de lucht

Dit weekend raakte ook bekend dat de VS de Saudische vliegtuigen niet langer van brandstof gaat voorzien tijdens de vlucht. Dat zei Saudi-Arabië in een verklaring en werd bevestigd door Washington. De technologie om de vliegtuigen te bevoorraden tijdens de vlucht was een van de voornaamste Amerikaanse ondersteuningstaken van de coalitie. “De bevoorradingstechnologie van de VS zou goed zijn voor een vijfde van de totale brandstoftoevoer voor de campagne van de coalitie boven Jemen”, melden bronnen binnen Defensie van de VS.

Volgens Riyad is "de coalitie zelf in staat om de vliegtuigen tijdens hun vlucht te bevoorraden". De beslissing zou ook gebeurd zijn "in overleg met de VS", klonk het nog.

De coalitie zelf in staat om de vliegtuigen tijdens hun vlucht te bevoorraden

Saudi-Arabië

Het is de eerste keer dat de VS een concrete maatregel neemt om de Saudische oorlogsinspanningen in te tomen. De steun van de VS aan deze oorlog valt steeds moeilijker te verdedigen. De oorlog in Jemen woedt al sinds 2015, maar sinds de affaire-Khashoggi is de druk op Saudi-Arabië toegenomen om dit conflict te beëindigen.

Zowel vanuit de VS als uit Groot-Brittannië kwam al een oproep aan de strijdende partijen om de vijandelijkheden stop te zetten. Maar beide landen zijn ook bij de oorlog betrokken, wat hun positie moeilijk te verdedigen maakt. De VS levert naast brandstoftoelevering vanuit de lucht ook militaire inlichtingen en wapens aan Saudi-Arabië. 

(Lees verder onder foto)

Pro-regeringstroepen Hodeida, archieffoto
AFP or licensors

VN: "Grootste humanitaire ramp ter wereld"

Als gevolg van het conflict is zowat de helft van de Jemenitische bevolking met de hongersnood bedreigd. De Verenigde Naties bestempelen de situatie als de grootste humanitaire ramp ter wereld. "Jemen staat aan de rand van de afgrond", zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres begin deze maand nog. Hij riep de internationale gemeenschap op om het geweld er te beëindigen.

ondervoed kind Jemen, archieffoto
AFP or licensors

Meest gelezen