Video player inladen...

Opmerkelijk: huidig burgemeester van Zelzate sprak van "doorbreken cordon", maar tekende in 2000 zelf coalitiedeal met PVDA

"Het cordon sanitaire wordt hier doorbroken", zei huidig burgemeester van Zelzate Frank Bruggeman (Open VLD) gisteren in een reactie op het bestuursakkoord in zijn gemeente tussen PVDA en SP.A. Pittig detail: diezelfde Bruggeman tekende in 2000 zelf een coalitiedeal met onder meer VLD, CVP en… PVDA. "Maar het was nooit de bedoeling te besturen met extremisten."

Jazeker, dat PVDA voor het eerst in een gemeentebestuur belandt, is een primeur. Maar het heeft niet veel gescheeld of die primeur was er al 18 jaar geleden geweest, ook in Zelzate. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 groeit PVDA fors in Zelzate: de partij haalt er 12,5 procent van de stemmen. Maar het lijkt er in eerste instantie op dat SP-burgemeester John Schenkels gewoon zijn coalitie met VLD zal verderzetten.

Tot PVDA'er Frans Van Acoleyen een paar dagen na de verkiezingen opgebeld wordt door Gilbert Zenner van de scheurlijst Zelzate Oost West (ZOW), zo schrijft Thomas Blommaert in zijn boek "Ik was nog nooit in Zelzate geweest". Zenner vraagt Van Acoleyen om langs te komen. Op hem zitten 12 mensen te wachten: enkele verkozenen van ZOW, van CVP (het latere CD&V) en van VLD (nu Open VLD).

Op een papiertje worden in sneltempo een (zeer PVDA-gezind) programma en de samenstelling van het schepencollege en de OCMW-raad gekrabbeld. Alle betrokkenen, behalve Van Acoleyen zelf, ondertekenen het akkoord. Onder hen: ZOW'er Frank Bruggeman, de nu afzwaaiende burgemeester van Open VLD. Van Acoleyen wil voor de zekerheid het akkoord eerst aftoetsen bij zijn partijgenoten.

De documenten zoals ze verschenen zijn in "Ik was nog nooit in Zelzate geweest" van Thomas Blommaert (uitgeverij EPO, 2010).

Maar het kan snel gaan in de gemeentepolitiek: de daaropvolgende nacht sluit VLD alsnog een coalitiedeal met SP, ZOW belandt in de oppositie. Le Soir schrijft in oktober 2000 dat toenmalig premier Guy Verhofstadt himself de "tegennatuurlijke" coalitie van zijn partij met PVDA in Zelzate hoogstpersoonlijk heeft afgeschoten. 

"Gewoon strategie"

Afzwaaiend burgemeester Frank Bruggeman, die gisteren felle kritiek had op de nieuwe coalitie met PVDA, bevestigt de authenticiteit van het document uit 2000 en zijn handtekening erop. "Maar het was toen al duidelijk dat het onmogelijk was om te besturen met extremisten", countert hij.

Het was een strategie om iets los te weken. Om de SP iets meer 'te doen betalen'

Frank Bruggeman (Open VLD), afzwaaiend burgemeester van Zelzate

Volgens hem was het papiertje toen gewoon een typische zet in het gemeentepolitieke spel. "Het was een strategie om iets los te weken. Om de SP iets meer 'te doen betalen'." Risicovol was het wel: had PVDA toen onmiddellijk getekend dan was die coalitie een feit.

Veel succes had die strategie overigens niet, geeft Bruggeman toe. "SP heeft toen uiteindelijk een coalitie met VLD gesloten en ZOW is er toen spijtig genoeg naast gevallen."

Bruggeman liet die ZOW-lijst al snel voor wat ze was, zat eerst als onafhankelijke in de gemeenteraad, en stapte in het voorjaar van 2001 over naar VLD. In 2006 werd hij OCMW-voorzitter. Zeven jaar later kreeg hij de burgemeestersjerp.

Video: bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7"

Video player inladen...

Meest gelezen