©Jacques SASSIER/Gallimard/Opale/Leemage

Schrijver Milan Kundera mag weer Tsjechisch staatsburger worden

Gisteren hebben de premier van Tsjechië en Milan Kundera elkaar ontmoet in Parijs. De premier bood de schrijver aan om opnieuw Tsjech te worden. Die nationaliteit is hem 40 jaar geleden ontnomen, na de publicatie van een boek over het leven onder het communistische regime. Begin jaren 1980 kreeg Kundera de Franse nationaliteit. Kundera schreef ondermeer 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan'.

Milan Kundera is geboren in Brno, in Tsjechië. Hij vluchtte in 1975 naar Frankrijk met zijn vrouw. Tsjechoslowakije had toen een communistisch regime. In zijn romans komt de situatie in zijn geboorteland veel aan bod. En dat werd hem niet in dank afgenomen toen.

Na de publicatie van de roman 'Het boek van de lach en de vergetelheid' ontnam het communistische regime hem zijn nationaliteit. In het boek beschrijft hij het leven onder het regime. Tot 1989 waren zijn boeken verboden in Tsjechoslowakije. 

Milan Kundera werd Frans staatsburger en publiceerde vanaf 1989 ook in het Frans. Hij won tal van prijzen. Zijn bekendste roman 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan' is verfilmd als de 'Unbearable Lightness of Being' en won 2 oscars. Boek en film speelden zich af ten tijde van de Praagse Lente. 

De ontmoeting tussen de premier van Tsjechië en Kundera vond gisteren plaats. De premier is in Frankrijk voor de herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, precies 100 jaar geleden.

Meest gelezen