Nog steeds 6.000 Syrische vluchtelingen per dag: "Alle steun is welkom"

De Syrische crisis heeft nog altijd alle internationale steun en solidariteit erg nodig. Dat zegt Panos Moumtzis, de VN-humanitaire coördinator voor Syrië aan VRT NWS.  Volgens Moumtzis zijn de omstandigheden nog niet gunstig genoeg om de terugkeer van de Syrische vluchtelingen aan te moedigen.

Tussen januari en augustus waren in Syrië bijna 1,3 miljoen mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. "Gemiddeld zijn dat 6.000 vluchtelingen per dag. De meeste zijn interne vluchtelingen. Ze zijn hun huizen ontvlucht naar een andere regio binnen het land", zegt Moumtzis. "Om deze vluchtelingen te kunnen helpen is alle financiële steun van de internationale gemeenschap welkom", benadrukt hij.

Om deze vluchtelingen te kunnen helpen is alle financiële steun  welkom

Slachtoffers van de oorlog zijn overal in Syrië te vinden. Toch zijn er volgens de VN-coördinator regio's die dringend nood hebben aan humanitaire hulp: "Idlib staat aan de top van de lijst. Daar zijn 1,5 miljoen binnenlandse vluchtelingen naar toe vertrokken de afgelopen maanden. Maar het is een complexe stad, waarin meerdere gewapende groepen aanwezig. Er zijn ongeveer 85 gewapende groepen actief in Syrië. 20 hiervan bevinden zich in Idlib", vertelt Moumtzis.

Idlib, in het noordwesten van Syrië, stond centraal in het nieuws de afgelopen maanden nadat het regeringsleger van president Assad klaarstond om de stad binnen te vallen met steun van de Rusland, Iran en Libanese strijders van Hezbollah. Het offensief is voorlopig uitgesteld, na overleg tussen de Turkse president Erdogan, de Russische president Poetin en de Iraanse president Rouhani: "Ons rampenplan staat nog altijd klaar, mocht de toestand weer escaleren", aldus Moumtzis.

Videospeler inladen...

Tekort aan bescherming

Ook de toestand in het noordoosten van Syrië blijft erg problematisch volgens de VN. Daar is er een hoge concentratie aan explosieven en mijnen. Helemaal in het zuiden van het land wachten zo'n 50.000 vluchtelingen nabij de grens met Jordanië op extra hulp. Het gaat om mensen die vastzitten in het Rukban-vluchtelingenkamp. 

Onze topperioriteit op dit moment is klaar zijn voor de winter

"Onze topperioriteit op dit moment is klaar zijn voor de winter", zegt Moumtzis. "De vluchtelingen hebben heel veel nodig. Dat gaat van schoenen voor kinderen tot kledij, dekens en verwarming. Syrië ligt ten zuiden van Europa, maar het kan er erg koud worden in de winter. Vooral als je in de bergen woont, of in een tent op een vluchtelingenkamp", aldus de VN-humanitaire topman.

Bovendien zijn er nog getroffen plaatsen in Syrië, die de VN-hulpkonvooien niet bereiken: "Dit komt door ofwel de veiligheidstoestand door de aanwezigheid van terreurgroepen zoals IS, of door het gebrek aan toestemming van de Syrische regering."

Videospeler inladen...

1 miljoen vrijwillig teruggekeerd

Volgens de VN zijn in 2018 ongeveer één miljoen vluchtelingen teruggekeerd naar hun huizen. Het gaat vooral om binnenlandse vluchtelingen, die naar een andere regio in Syrië waren gevlucht. Slechts 20.000 vluchtelingen hiervan zijn volgens de VN vrijwillig teruggekeerd van de buurlanden: "Uiteraard bieden we hulp aan degenen die spontaan en vrijwillig terugkeren naar hun dorp of stad. Maar we promoten noch organiseren de terugkeer van Syriërs, omdat de omstandigheden volgens ons nog altijd niet gunstig zijn", vertelt Moumtzis.

"Na jarenlange afwezigheid door de oorlog hebben de vluchtelingen vele vragen omtrent hun eigendomsrechten, hun papieren of ze al dan niet vervolgd zullen worden voor dessertie uit het leger."

Videospeler inladen...

Op zoek naar een uitweg

De oorlog in Syrië heeft de hele bevolking getroffen. "Intussen leeft 80% van de bevolking onder de armoedegrens", zegt de VN-humanitaire coördinator. "Maar het is niet de armoede waarvoor ze zich zorgen maken. Het is het conflict, het gebrek aan bescherming en de noodzaak om te vluchten dat van Syrië een tragedie maakt."

Meest gelezen