Video player inladen...

Rudi Vranckx: "Beelden van Ieper honderd jaar geleden en Mosul nu, het is net hetzelfde"

Honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog is de manier van oorlog voeren niet veranderd. Dat zegt VRT NWS-conflictjournalist Rudi Vranckx, vandaag op Wapenstilstand, in "Nooit meer ten oorlog" op Eén. "De beelden van Ieper van honderd jaar geleden zijn bijna hetzelfde als Mosul vandaag."

"Als ik optimistisch ben, dan hebben we wel zeker één ding geleerd", zegt Vranckx. "Zo hebben we ons niet als slaapwandelaars laten meesleuren in de oorlog in Syrië. Maar wat we nog steeds niet hebben geleerd, is de ontmenselijking van de oorlog. Er wordt nooit rekening gehouden met de mensen die de oorlog moeten ondergaan."

En de gevolgen, die zijn nog steeds hetzelfde. "Als ik de beelden uit Ieper zie, dan doen die mij heel hard denken aan wat ik in de Iraakse stad Mosul heb gezien begin dit jaar. Dat is exact hetzelfde."

(Lees voort onder de video.)

Video player inladen...

"Als je het hebt over spoken uit het verleden die altijd weer opduiken... Er zijn steeds opnieuw mensen die angst, haat en leugens verspreiden. De grootste bekommernis moet zijn dat je de waanzin in de hoofden niet opnieuw naar boven mag laten komen. De Eerste Wereldoorlog was een propaganda-oorlog. Nu worden er nieuwe middelen gebruikt."

Video player inladen...

Meest gelezen