Aandeel Nyrstar keldert na vernietigend advies van ABN AMRO: "Verlaat het schip"

Nyrstar krijgt forse klappen op de beurs: het aandeel van de Belgische zinkgroep is vanochtend meer dan een derde van zijn waarde verloren en is nu minder dan 1 euro waard. Aanleiding is een vernietigend rapport van analisten van ABN AMRO. Die raden aan om "het schip te verlaten".

Het gaat al langer slecht met Nyrstar: begin dit jaar kondigde de zinkgroep nog aan dat de zinkgroep, in het kader van een herstructurering, 120 banen zou schrappen in de vestigingen in Balen en Overpelt. 

Nyrstar moet herstructureren omdat het bedrijf kampt met zware schulden. Analisten van de bank ABN AMRO vermoeden dat die schulden nog een pak groter zijn dan het bedrijf laat uitschijnen. Ze vrezen dat Nyrstar die niet meer zal kunnen betalen en dat er een schuldherschikking dreigt.

Abandon ship

Door die dreigende situatie geven de analisten beleggers het advies "abandon ship", verlaat het schip. Ze voorspellen dat het aandeel Nyrstar van 1 euro zal zakken naar amper 1 eurocent, een waardeloos aandeel dus.

Die voorspelling is enigszins een selffulfilling prophecy geworden, want het aandeel van Nyrstar heeft vanochtend ruim een derde van zijn waarde verloren is diep onder de eurogrens gedoken.

Niet de eerste klap

Afgelopen zomer kreeg het aandeel Nyrstar ook al eens een rake klap, ook door een slecht rapport van ABN AMRO. Op basis van de rente die Nyrstar betaalt op zijn schulden, concludeerden ze toen al dat de zinksmelter meer geld moest lenen dan het toegeeft.

De analisten verlaagden toen hun koersdoel van 4 naar 1 euro,  met een koersval van bijna 20 procent tot gevolg. Maar nu is de bodem dus uit het vat en hebben ze dat doel verlaagd naar amper 1 cent. 

Meest gelezen