Advocaat Hans Rieder: "Meneer Vertenten moet op staande voet vrijgelaten worden"

Advocaat Hans Rieder wil dat scheidsrechter Bart Vertenten onmiddellijk vrijgelaten wordt. Het hof van beroep oordeelde vanmiddag dat onderzoeksrechter Joris Raskin in het grote voetbaldossier vervangen moet worden. "Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat iemand aangehouden blijft, wanneer blijkt dat de man die het aanhoudingsmandaat afleverde, niet onpartijdig blijkt te zijn." 

In het grote onderzoek naar fraude en omkoping in de Belgische voetbalwereld mag de Tongerse onderzoeksrechter Joris Raskin het onderzoek niet langer voeren. Het Antwerpse hof van beroep geeft dus gehoor aan het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten en diens advocaat, Hans Rieder.

Die laatste is tevreden met de uitspraak. "Ik denk dat gerechtigheid geschied is en dat het belangrijke principe van de onafhankelijkheid van de onderzoeksrechter nog eens bevestigd is door het hof van beroep."

Ik kan alleen hopen dat iedereen die verantwoordelijkheid draagt in die zaak zijn verantwoordelijkheid opneemt en doet wat er eigenlijk zou moeten gebeuren: meneer Vertenten op staande voet vrijlaten

Hans Rieder - advocaat Bart Vertenten

Of hij nu verdere stappen zal ondernemen, laat hij voorlopig in het midden. "Ik wil eerst het arrest lezen en dan kijken wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Mijn belangrijkste doel is in de eerste plaats de invrijheidsstelling van meneer Vertenten. Hij zit nu al onterecht één maand in de gevangenis en ik denk dat het tijd is dat hij naar huis kan gaan. Ik kan alleen hopen dat iedereen die verantwoordelijkheid draagt in die zaak zijn verantwoordelijkheid opneemt en doet wat er eigenlijk zou moeten gebeuren: meneer Vertenten op staande voet vrijlaten. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat iemand aangehouden blijft, wanneer blijkt dat de man die het aanhoudingsmandaat afleverde, niet onpartijdig blijkt te zijn." 

Meest gelezen