AFP or licensors

149 doden op 24 uur bij de slag om Hodeida in Jemen

De havenstad Hodeida, in Jemen, is ten prooi aan felle gevechten. In verschillende wijken proberen de Houthi-rebellen een offensief af te slaan van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Intussen voert het Verenigd Koninkrijk de diplomatieke druk op. 

Op 24 uur tijd zijn bij gevechten om de controle over Hodeida al zeker 110 rebellen, 32 loyalisten en 7 burgers om het leven gekomen. Dat zeggen dokters en militairen.  Het offensief van de overheidstroepen is al ruim tien dagen aan de gang. Het leger van het verdreven regime, krijgt luchtsteun van een Arabische coalitie. Maar de Houthi-rebellen, die door Iran worden gesteund,  voeren fel weerstand. Ze zouden het leger hebben teruggedreven richting haven.  Maar het leger van zijn kant, voert intense luchtaanvallen uit. 

Rond de ziekenhuizen

Niemand is veilig in Hodeida. De gevechten spelen zich ook al af in de residentiële wijken en rond de ziekenhuizen.  De voorbije nacht zijn verschillende lichamen van omgekomen oorlogsslachtoffers naar het militaire ziekenhuis van Al Alfi gebracht, dat sinds 2014 in handen is van de rebellen. 

Een ander ziekenhuis, Al Tawra, is gisteten verlaten door het gros van het medische personeel.  Patiënten die nog goed te been waren, zijn mee gevlucht.  Ondanks de paniek zijn enkele dokters en verplegers blijven werken in de dienst intensieve zorg.

We zijn echt moe. Ditmaal kan niemand vertrekken. We hebben niet de middelen en het is erg gevaarlijk.
inwoner Hodeida, aan AFP

Britten voeren diplomatieke druk op

Straks gaat de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt naar Saoedi-Arabië en naar de Verenigde Arabische Emiraten. Hij wil er een einde van de gevechten afdwingen. Gisteren had ook al de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de strijdende partijen opgeroepen om de wapens neer te leggen en de oorlog met onderhandelingen op te lossen. 

De Britten en de Amerikanen zijn belangrijke wapenleveranciers aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. 

Sinds het begin van het offensief tegen Hodeida zijn al zeker 450 strijders omgekomen aan beide zijden. De humanitaire gevolgen van de oorlog in Jemen zijn rampzalig. 14 miljoen mensen dreigen van honger te sterven. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen