Videospeler inladen...

Bart Verhulst over coalitiegesprekken in Gent: "Er zit een constructiefout in deze formatie"

In Gent is er een maand na de verkiezingen nog altijd geen duidelijkheid over wie de stad gaat besturen. De gesprekken tussen het kartel Groen-SP.A en Open VLD en CD&V zijn zelfs opgeschort. Wat is daar aan de hand? Onze expert Bart Verhulst geeft meer uitleg.

Aanleiding voor het stopzetten van de gesprekken is een nota over de verdeling van de bevoegdheden. Volgens Groen was die verdeling niet evenwichtig en gingen de meeste bevoegdheden naar de liberalen. De gesprekken zouden ook te traag verlopen en de aanwezigheid van CD&V bij de onderhandelingen zit Groen ook dwars. Filip Watteeuw zou liever de huidige coalitie met het kartel SP.A-Groen en Open VLD voortzetten.

Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Watteeuw gaat nu zelf een formateursnota schrijven, maar Mathias De Clercq is daar niet echt enthousiast over.  Dat is werk voor de twee kopmannen, Watteeuw en De Clercq samen.

De vraag is: wie zal wie dumpen?

Eigenlijk zit er een constructiefout in deze formatie met vier partijen, waarvan er twee rekenkundig overbodig zijn en waarbij de vraag is: wie zal wie dumpen of niet? En zo lang niet uitgemaakt is wie de burgemeester wordt, is het niet duidelijk wie echt de baas is. Er is dus geen echte trekker van de onderhandelingen.

Bovendien is er nog deze rekenkundige waarheid: Open VLD en CD&V hebben op zijn minst Groen nodig voor een bestuur, zij hebben geen alternatief. SP.A en Groen hebben in principe wel zo'n alternatief, namelijk de N-VA. Door Groen wordt dat afgedaan als politieke fictie, maar het is wel handig om te weten dat er alternatieven zijn.

Bekijk de analyse van Bart Verhulst in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen