Videospeler inladen...

31 doden en 228 vermisten bij zwaarste bosbranden ooit in Californië

De zware bosbranden in de Amerikaanse staat Californië hebben al aan 31 mensen het leven gekost. Gisteren werden nog eens zes lichamen geborgen, waardoor de dodentol oploopt. 228 mensen zijn ook vermist. Het gaat om de zwaarste bosbranden ooit in Californië. "Dit gaat in de toekomst nog gebeuren, want we zijn in een nieuw abnormaal beland", stelt gouverneur Jerry Brown.

Naar schatting 6.700 huizen en gebouwen zijn in vlammen opgegaan. Vooral in het noordelijke stadje Paradise -dat zowat volledig van de kaart is geveegd- vielen heel wat slachtoffers: 29 mensen lieten het leven in hun huis of in hun auto op de vlucht. En het aantal slachtoffers dreigt nog verder op te lopen, 228 mensen zijn als vermist opgegeven.

(Lees verder onder de reportage uit "Het Journaal" en de foto's:)

Videospeler inladen...
AP
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

In het zuidelijker gelegen Malibu werden twee mensen verkoold in hun wagen aangetroffen. De identificatie van de lichamen verloopt uiterst moeizaam. De overheid heeft een mobiel DNA-laboratorium gestuurd en de hulp ingeroepen van antropologen.

In de heuvels van Malibu wordt  de brand intussen "Woolsey fire" genoemd, naar de precieze plek waar het vuur begon.  Een inwoner van Malibu, die zijn woning niet wilde verlaten, getuigt over de angstaanjagende snelheid van de brand, en hoe hij in een beek schuilde tot het vuur was weggetrokken: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de ellende stopt. Het gaat vandaag opnieuw harder waaien, wat het vuur kan aanwakkeren. Net die wind in combinatie met de aanhoudende droogte van de voorbije vijf jaar maakt de bosbranden extra hevig en zorgt ervoor dat het vuur zich sneller verspreidt. Meer dan 300.000 mensen zijn intussen geëvacueerd, de meesten in de buurt van Los Angeles.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen