Videospeler inladen...

Jonathan Holslag: "Filip Dewinter is zwakke plek in Belgische politiek, het is logisch dat de Chinezen hem kozen"

Het is vrij logisch dat de Chinese vzw die verdacht wordt van inmenging Filip Dewinter (Vlaams Belang) koos als adviseur. Dat zegt professor Internationale Politiek Jonathan Holslag (VUB) in "Terzake". Maar Dewinter is niet alleen. "Dit toont aan hoe vatbaar onze politici zijn voor externe invloed. En dat is extreem problematisch."

De Belgische Staatsveiligheid voert een onderzoek naar de vzw European Chinese Cultural and Educational Foundation (ECCEF), zo maakte Het Laatste Nieuws vanochtend bekend. De vzw lijkt een cultureel en educatief doel te hebben, maar wordt verdacht van inmenging in onze (politieke) structuren. 

Wie in dat dossier ook wordt genoemd is Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter. Hij zou jarenlang adviseur zijn geweest bij de vzw en zou onder meer een ontmoeting hebben geregeld met de verantwoordelijke van de federale politie. Zelf zegt Dewinter niets te weten van wat er op de achtergrond zou hebben gespeeld. 

"Zoveel goedgelovigheid lijkt mij bizar voor iemand als Dewinter", zegt professor Holslag in "Terzake". "We weten wat de Chinezen van plan zijn in Europa. Zij richten geen vzw's op als liefdadigheid. Zij proberen hun invloed hier bij ons te vergroten, onder meer door een charmeoffensief. Veel draait rond status. Zo zou er onder meer geprobeerd zijn om de Chinese delegaties in ons land met meer elan te verwelkomen. Zoiets vindt iedereen leuk, maar China toch in het bijzonder. Er is bijna een wedloop aan de gang: wie krijgt bij aankomst de grootste pijl van de politie?"

Ze duwen overal wat op om dan te kijken wie het meest vatbaar is voor de voorstellen. Dewinter heeft hier snel toegehapt, denk ik

Dat China voor Dewinter koos, is volgens Holslag niet toevallig. "Hij is in veel opzichten de zwakste plek in ons politiek spectrum. En dat is wat de Chinezen steevast doen: de zwakke rotte plek in de samenleving zoeken. Ze duwen overal wat op om dan te kijken wie het meest vatbaar is voor de voorstellen. Dewinter heeft hier snel toegehapt, denk ik."

Maar het gaat niet enkel om Dewinter. Ook andere politici duiken op in zulke onderzoeken of hebben banden met bepaalde verenigingen. "Dat het charmeoffensief van de Chinezen zo overweldigend is, maakt me niet echt zorgen. Maar dat we ons zo zwak opstellen, dat wel. Het toont aan hoe vatbaar onze politici zijn voor externe invloed. Op alle niveaus zijn er politici die zich bijna als loophondjes van Peking laten inspannen."

Op alle niveaus zijn er politici die zich bijna als loophondjes van Peking laten inspannen

"Uiteraard moeten we contacten onderhouden", besluit Holslag. "Maar je moet wel altijd weten welke belangen je voor ogen hebt. Praten met andere landen heeft pas zin wanneer je je zelf bewust bent van wat je eigen belangen en waarden zijn."

Videospeler inladen...

In "De afspraak" ging De Tijd-journalist Lars Bové ook door op de zaak. Hij volgt onze inlichtingendiensten op de voet. "Het is niet duidelijk welke rol Dewinter hier speelde", zegt hij. "Maar hij had sowieso minder naïef moeten zijn. Hij heeft heel wat zaken gedaan, ook bepaalde contacten gelegd met mensen die China konden voorthelpen. Als Dewinter contact legt met een topman van de politie, dan rendeert dat in de ogen van de Chinezen."

Dewinter had sowieso minder naïef moeten zijn. Hij heeft heel wat zaken gedaan

En ook Bové benadrukt dat Dewinter niet alleen is. "We hebben eens een onderzoek gedaan. Zo'n 140 van onze verkozen politici duiken op in een dossier van de Staatsveiligheid. Zij wonen bijvoorbeeld een conferentie bij, maar die conferentie trekt dan de aandacht van de Staatsveiligheid omdat er mensen van geheime diensten aanwezig zijn. Onze politici dreigen loophondjes te worden. Ze zijn zich er niet genoeg van bewust."

Videospeler inladen...

Meest gelezen