Videospeler inladen...

"Cijfers over rilatinegebruik zijn niet verontrustend, maar zorgvuldig voorschrijven blijft de boodschap"

ZitStil, het kennis- en expertisecentrum voor ADHD, is niet verbaasd over het aantal Rilatinegebruikers en de gestegen doses. De organisatie doet wel een oproep om de medicijnen zorgvuldig voor te schrijven en om patiënten beter te begeleiden.

Van de Vlaamse jongeren slikt 2,8% rilatine, als behandeling tegen de aandachtsstoornis ADHD. Over heel België gaat het om 1,8%. Binnen Vlaanderen springt West-Vlaanderen erbovenuit met 4,4%. Die aantallen blijven al tien jaar gelijk. Maar de geslikte doses stijgen wel, blijkt uit onderzoek van de Socialistische Mutualiteiten. (Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal", en lees verder onder de beelden:)

Videospeler inladen...

Dit is geen modeverschijnsel

Ria Van Den Heuvel, directeur van ZitStil, het kennis- en expertisecentrum voor ADHD, noemt de cijfers"niet verontrustend", in een gesprek in "De ochtend" op Radio 1. "Het is een bevestiging dat ADHD geen modeverschijnsel is maar dat een bepaald percentage van jongeren en volwassenen ADHD heeft. De cijfers blijven stabiel."  

Wat de hogere doses betreft "zou dat erop kunnen wijzen dat men nauwkeuriger voorschrijft", zegt Ria Van Den Heuvel. Maar daar is nog verder onderzoek voor nodig.

Hoe dan ook is "medicatie niet het begin", volgens ZitStil. Pillen zijn maar nodig bij een ernstige stoornis en na grondig onderzoek. Eerst kan "psycho-educatie, ook van de ouders" worden ingezet, met ondersteunende maatregelen.

Ria Van Den Heuvel doet ook een oproep aan artsen om "niet onzorgvuldig Rilatine voor te schrijven". Bij elke patiënt is er uitgebreid onderzoek vooraf nodig en een goede opvolging, want "in een aantal gevallen wordt het medicijn te snel voorgeschreven."

Meest gelezen