AFP or licensors

Franse douane neemt ruim 300 beschermde diersoorten in beslag

In Arras, in Frankrijk, heeft de Franse douane meer dan 300 beschermde diersoorten in beslag genomen tijdens een reptielenbeurs. Het gaat om 40 verschillende diersoorden, onder andere slangen, kameleons en zeeschildpadden. Zes exposanten die deelnamen aan de beurs moeten voor de rechter komen, onder hen ook een Belg. 

De Franse douane heeft 311 beschermde diersoorten in beslag genomen tijdens een reptielenbeurs in Arras, in het noordwesten van Frankrijk. Er werden verschillende overtredingen vastgesteld en beschermde dieren gevonden die illegaal gevangengehouden worden. Het gaat om 40 verschillende diersoorden, waaronder kameleons, slangen, zeeschildpadden, hagedissen, gekko's, amfibieën en spinnen.  

Zes exposanten die deelnamen aan de beurs moeten voor de rechter komen, onder hen ook een Belg. Ze riskeren een gevangenisstraf, een boete, en hun dieren kunnen in beslag genomen worden. Volgens het parket kregen nog een Belg en een Brit zware boetes voor het illegale bezit van kameleons. 

Het Verdrag van Washington, dat in 1978 in Frankrijk werd geratificeerd en in meer dan 180 landen van kracht is, verbiedt of beperkt de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten.

Geen regeling welke reptielen je mag houden in België

In ons land zijn er nog problemen met het houden van reptielen. Want er is nog geen lijst waarop staat welke dieren wél en niet gehouden mogen worden door particulieren. "In Vlaanderen is het tot op vandaag niet verboden om om het even welk reptiel in huis te halen. Het probleem is ook dat particulieren nauwelijks weten hoe ze de dieren moeten onderhouden. Reptielen moeten in een aanvaardbare omgeving kunnen leven, maar wat is een aanvaardbare omgeving voor een slang bijvoorbeeld, dat kan evengoed een klein terrarium zijn", zegt Ann De Greef van Gaia.

"Ook zijn er weinig dierenartsen die gespecialiseerd zijn in reptielen. In de dierentuin zijn er minimumnormen, die uiteraard niet gelden voor particulieren. Als je het vrij mag kopen en houden is dat om problemen vragen, dus die kraan moet dringend dichtgedraaid worden", aldus De Greef. 

Voor zoogdieren bestaat er wel een lijst van 42 soorten dieren die door particulieren gehouden mogen worden. Aan de lijst met reptielen wordt intussen gewerkt. 

Meest gelezen