Videospeler inladen...

Staatsveiligheid linkt Dewinter aan Chinese spion, Bracke speelt dossier door aan procureur-generaal

Parlementslid Filip Dewinter van Vlaams Belang gaat een klacht indienen bij Comité I, het orgaan dat toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in ons land. Hij is niet te spreken over een rapport van de Staatsveiligheid dat gelekt is, waarin zijn naam gelinkt wordt aan een vzw die verdacht wordt van Chinese spionage. Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft het dossier doorgespeeld aan het parket.

Volgens Het Laatste Nieuws voert de Belgische Staatsveiligheid onderzoek naar de vzw European Chinese Cultural and Educational Foundation (ECCEF), die verdacht wordt van Chinese spionage. Filip Dewinter zou jarenlang adviseur geweest zijn bij die vzw. "Ik wist niet dat de man die verantwoordelijk is voor die vzw een spion was," benadrukt Dewinter. "Maar als hij een spion was, was ik James Bond. Dit is allemaal van de pot gerukt. Alles wat ik ooit gedaan heb, zoals mensen ontvangen in het parlement, dat lijkt me niet echt veel met spionage te maken te hebben. Ik vraag mij af wat hier op de achtergrond speelt."

Ik wist niet dat de man die verantwoordelijk is voor die vzw een spion was, maar als hij een spion was, was ik James Bond

Filip Dewinter, Vlaams Belang

Dewinter zegt dat hij via wijlen zijn partijgenoot en senator Freddy Van Gaever in contact werd gebracht met de voorzitter van ECCEF en de vzw hielp bij het organiseren van een colloquium in het Vlaams parlement.

Dewinter reisde naar eigen zeggen ook "een viertal keer" naar China om er deel te nemen aan culturele manifestaties van de betrokken vzw en één keer naar Kazachstan voor een colloquium. "De reis- en andere onkosten die ik hiervoor moest maken werden logischerwijze steeds terugbetaald of bekostigd door ECCEF", zegt hij. "Nooit ontving ik enige betaling of onkostenvergoeding."

Volgens Dewinter is hij overigens niet de enige politicus die contact had met de vzw in kwestie. "Ik heb parlementvoorzitters, ministers, schepenen en burgemeesters van allerlei pluimage op activiteiten de revue zien passeren. Er was nooit een vuiltje aan de lucht." 

Rol Staatsveiligheid

"Wat ik vreemd vind, is dat de Staatsveiligheid blijkbaar op de hoogte is van een aantal zaken waar ik niet van op de hoogte ben. Ze hebben nooit iemand van al deze politicu ingelicht over die zogenaamde subversieve inmengingsactiviteiten. Om de onderste steen boven te halen, ga ik Comité I vatten: wat doet de Staatsveiligheid wel en niet, waarom informeren zij hier niemand over, maar laten ze wel anderhalf jaar later documenten lekken om politici onderuit te halen."

Intussen is bekend geraakt dat het dossier door de Staatsveiligheid is doorgespeeld aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke. Die bevestigt dat hij eind juni een brief gekregen heeft van de Staatsveiligheid over de zaak. "Een paar dagen later heb ik advies gevraagd aan de Deontologische Commissie, zonder de naam van Dewinter te vernoemen", zegt Bracke. "Die commissie heeft mij zeer recent gevraagd  om naar het parket te gaan, en dat heb ik gedaan."

De Staatsveiligheid wil niet ingaan op het dossier.  "We onderzoeken verschillende potentiële bedreigingen, en buitenlandse inmenging is er daar een van", zegt woordvoerster Ingrid Van Daele.

"In onze dossiers viseren we geen politici. Maar als er een politicus zou opduiken in een dossier, dan volgen we een afgesproken procedure. Die houdt in dat we onze voogdijminister (de minister van justitie), de premier en het Comité I op de hoogte brengen."

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

VIDEO: bekijk hieronder de reportage van "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen