Uit voorzorg werden aardbeien uit de winkelrekken gebannen.
AAP Image

Naalden tussen Australische aardbeien: vrouw in staat van beschuldiging gesteld

In Australië is een vrouw van 50 jaar nu ook officieel in staat van beschuldiging gesteld, voor geknoei met aardbeien. Sinds de maand september werden in verschillende bakjes aardbeien naalden gevonden. Meteen was duidelijk dat er sprake was van sabotage. Na wekenlang intensief speurwerk werd een vrouw opgepakt. De verkoop van aardbeien in Australië nam door het incident een flinke duik.

De vrouw zal vandaag verschijnen voor de rechter in Brisbane. De maximumstraf voor het vervuilen of besmetten ligt in Australië op 10 jaar, maar is door de hele zaak opgetrokken naar 15 jaar. Premier Scott Morrison stelde in september nog dat de dader "een lafaard" moest zijn: "Dit is niet grappig. Je zet de levens op het spel van hardwerkende Australiërs en je maakt kinderen bang."

De zogenoemde "aardbeiensaboteur" hield het land twee maanden in de ban. Meer dan honderd klachten kwamen binnnen, waarbij sommige stunts bleken voor op sociale media. Later werden ook naalden gevonden tussen ander fruit zoals appels en bananen. De politie noemde het onderzoek dan ook "complex en intensief".

In Queensland alleen al is de aardbei-teelt goed voor 100 miljoen euro. De lokale overheid belooft alvast steun aan de getroffen boeren.  

Meest gelezen