Videospeler inladen...

"Girl" botst op Amerikaanse censuur: "Dit doet pijn"

De Vlaamse succesfilm “Girl” van Lukas Dhont wordt gecensureerd om te verspreiden via Netflix in Amerika.  "Dit doet pijn", erkent producent Dirk Impens, "maar de ruimte om te onderhandelen is klein."

Niet enkel in eigen land is “Girl” een laaiend succes, maar de film is ook aan een internationale opmars bezig. Eerder raakte bekend dat Netflix de film zal verspreiden in de Verenigde Staten. Maar dan wel in een “gekuiste versie”, schrijft De Morgen.  De film wordt gehermonteerd.

“Wat er precies verandert is nog niet helemaal duidelijk, daarover zijn we nog aan het onderhandelen en discussiëren met Netflix,” vertelt producent Dirk Impens aan VRT NWS. “Het gaat over 2, 3, maximaal 4 scenes.” Volgens De Morgen gaat het om een “pijpscene” en over een scene waarin acteur Victor Polster naakt te zien is.

Netflix is Amerika en Amerika is Netflix

“Als superzichtbaar en supergroot bedrijf in een puriteins en verdeeld land is Netflix erg voorzichtig; ze willen niet geassocieerd worden met wat kinderporno wordt genoemd,” verklaart Dirk Impens de vraag om te knippen. Anderzijds identificeert Netflix zich met "Girl" en hoopt het bedrijf op Oscarwinst.

"Weinig te zeggen bij telefoonboekdikke contracten"

“Op basis van contact tussen mensen zoeken we nu naar een compromis, met als argument de ziel van de film,” zegt Impens. Maar hij is weinig hoopvol: “De onderhandelingsruimte is klein; als je je film verkoopt aan Netflix, met telefoonboekdikke contracten, dan heb je er nog weinig over te zeggen.”

"Dit doet pijn"

“Netflix wil dus een afgeslankte en gecensureerde versie. Dat doet pijn en is absoluut niet leuk voor regisseur Lukas Dhont”, die op dit moment in Los Angeles verblijft. Maar, voegt producent Dirk Impens er nog aan toe: de Academy die over de Oscars beslist, die krijgt altijd wel de originele versie van een film te zien.

"Girl", het pakkende verhaal van een transmeisje dat ballerina wil worden, werd al viervoudig bekroond op het Filmfestival van Cannes en viel ook elders in de prijzen. Het wordt de Belgische inzending voor de Oscars volgend voorjaar.

VIDEO: Anke Brouwers, docente filmgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent, heeft het in "De afspraak" over de beslissing van Netflix om "Girl" te censureren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen