AFP or licensors

Oma's in de rechtbank en een zandstorm die IS vleugels geeft: 4 straffe momenten uit "Voor de zonden van de vaders"

Vanavond kon u op Canvas de derde en laatste aflevering van de nieuwe Vranckx-reeks "Voor de zonden van de vaders" bekijken. In deze driedelige reeks volgt Rudi Vranckx enkele Belgische en Nederlandse ouders van IS-strijders in de strijd om het lot van hun kleinkinderen. Hieronder kan u 4 straffe fragmenten herbekijken. De integrale uitzending zelf vindt u op vrtnu.be.

1. Oma's in de rechtbank

De grootmoeders trekken naar de rechtbank, waar Fatiha een kortgeding start tegen de Belgische staat. De vrouwen hopen de regering te kunnen verplichten tot een repatriëring van Belgische kinderen. Om hun vraag meer kracht te geven, willen ze ook een gezicht geven aan die kinderen. Met grote foto's trekken ze naar het justitiepaleis. Voor sommige grootmoeders is het de eerste keer dat ze steun vinden bij lotgenoten - voor anderen is het de laatste strohalm.

Videospeler inladen...

2. IS rukt weer op

In oktober raast er een zandstorm over delen in Noord-Syrië. IS-strijders gebruiken de storm als dekmantel om weer op te rukken en een vluchtelingenkamp aan te vallen. Ze ontvoeren 250 vluchtelingen, de meeste onder hen vrouwen en kinderen. Het is ondertussen een jaar na de val van Raqqa en IS werd gereduceerd tot enkele strijders in een laatste bastion. Maar de terreurgroep is duidelijk nog niet helemaal moe gestreden. De vrouwen en kinderen van Belgische strijders zijn bang voor de naderende IS-strijders. Maar ook de Koerden zien een nieuwe bedreiging: als IS tot de gevangenissen oprukt en medestrijders bevrijden, lijkt de Koerdische strijd tegen IS wel voor niets geweest.

Videospeler inladen...

3. "Ik vergeef het mezelf nooit"

Een team van artsen en psychologen vertrekken naar Noord-Syrië om een medische en psychologische onderzoek van de kinderen te doen. Sofie Ryckx, kinderarts, en Saar Quaghebeur, arts tropische geneeskunde, onderzoeken er ook één van de kinderen van Tatiana. Het jongetje is mager, heeft geen eetlust en al maandenlang diarree. "Ik ga mezelf nooit vergeven wat ik mijn kinderen heb aangedaan," zegt Bouchra later.  "Ik heb ze naar hier gebracht." Later tonen de artsen zich bezorgd over de toestand van het ondervoede kind. Ze vrezen dat hij last heeft van parasieten. "De winter staat voor de deur. Als er bovenop deze ziekte nog iets komt, kan hij weleens in levensgevaar komen. Absoluut."

Videospeler inladen...

4. Kinderontwikkeling staat stil

Na het psychologische onderzoek zijn Prof. Dr.  Gerrit Loots en klinisch psychologe Charlotte Viaene duidelijk. De ontwikkeling van de kinderen wordt in de kampen geremd door de levensomstandigheden, angst en trauma's. "Ze moeten zo snel mogelijk een uiting kunnen geven aan hun emoties en een identiteit kunnen ontwikkelen". Maar de psychologen zijn ook positief: het is nog niet te laat. "Nu mogen we geen tijd meer verliezen," sluit Gerrit Loots af.

Videospeler inladen...

Meest gelezen