Jonas Hamers / ImageGlobe

Hertelling van stemmen in Zelzate heeft waarschijnlijk geen effect op meerderheid SP.A en PVDA

Er moet al heel wat gebeuren vooraleer een hertelling van de stemmen in Zelzate effect heeft op de meerderheid van SP.A en PVDA. Huidig liberaal burgemeester Frank Bruggeman vraagt zo'n hertelling nu SP.A een ophefmakende coalitie sluit met het uiterst linkse PVDA. Maar zelfs als alle blanco en ongeldige stemmen in Zelzate voor de liberalen bleken te zijn, behouden SP.A en PVDA een meerderheid. Een officiële klacht is voorlopig ook nog niet ingediend. 

De bestuurscoalitie tussen SP.A en het uiterst linkse PVDA in Zelzate veroorzaakt heel wat politieke deining. N-VA spreekt van een breuk met het cordon sanitaire, en de huidige liberale burgemeester in Zelzate Frank Bruggeman vraagt een hertelling van de stemmen. Volgens Bruggeman waren er onregelmatigheden bij de tellingen. Hij denkt dat tussen de ongeldige stemmen nog enkele stemmen voor de liberalen zitten. 

Kan een hertelling van de stemmen in Zelzate het einde betekenen van de coalitie tussen SP.A en PVDA? Vermoedelijk niet. Er moet trouwens heel wat gebeuren vooraleer een hertelling effect heeft op die meerderheid. SP.A en PVDA hebben nu twee zetels op overschot. Het enige wat kan gebeuren is dat VLD-SD een extra zetel verdient.

Als 147 ongeldige stemmen toch naar hen zouden gaan, of wanneer 69 stemmen van SP.A of 112 van de PVDA-stemmen eigenlijk voor de liberalen blijken te zijn, krijgen zij een extra zetel. Maar zelfs als alle blanco en ongeldige stemmen (380) toch voor de VLD-lijst bleken te zijn, breekt de meerderheid van SP.A en PVDA niet. 

Zelfs als alle blanco en ongeldige stemmen (380) toch voor de VLD-lijst bleken te zijn, breekt de meerderheid van SP.A en PVDA niet

Nog geen klacht

De Raad van Verkiezingsbetwistingen moet binnen de veertig dagen nadat de klacht is ingediend een oordeel vellen over de telling in Zelzate. "Maar we hebben voorlopig nog geen klacht ontvangen. Al kan dat ook te maken hebben met de staking van de post", zegt de voorzitter van de Raad in Oost-Vlaanderen Herman Matthijs. De liberale burgemeester heeft nog ongeveer twee weken de tijd om die klacht in te dienen. Frank Bruggeman onthoudt zich voorlopig van elke commentaar. 

Als de klacht toch nog binnenkomt en wordt aanvaard, zal de Raad binnen de veertig dagen alle partijen horen en de stemmen hertellen. "Eventueel kunnen daarna de zetels worden herschikt", aldus Matthijs. 

"Frappant dat burgemeester een maand heeft gewacht"

De coalitiepartners SP.A en PVDA maken zich voorlopig geen zorgen. "Van alle partijen waren getuigen aanwezig bij de stemmingen. We hebben geen weet van onregelmatigheden", zegt Geert Asman van PVDA. Brent Meuleman, de toekomstige SP.A-burgemeester in Zelzate, vindt het wel opvallend dat de klacht nu pas binnenrolt: "Als hij bewijzen heeft dat de rechtsgang niet is gerespecteerd, kan ik de burgemeester enkel aanraden om daar absoluut iets mee te doen. Ik vind het frappant dat hij een maand heeft gewacht, tot hij het nieuws had over de coalitie", aldus Meuleman. 

Meest gelezen