Nicolas Maeterlinck

Kartel SP.A-Groen schort gesprekken in Gent op: "Voorstellen van Open VLD zijn niet ernstig" 

In Gent is er nog steeds geen finale beslissing over wie de stad de komende zes jaar moet besturen. Het kartel SP.A-Groen schort nu de gesprekken met Open VLD en CD&V op. Volgens het kartel trok Open VLD te veel bevoegdheden naar zich toe. De komende dagen komt het kartel met een eigen voorstel. Open VLD en CD&V reageren samen. Volgens CD&V vroeg het kartel zelf aan Open VLD om met een voorstel over bevoegdheden te komen en is er "geen reden" om de gesprekken stop te zeten.

Een maand na de gemeenteraadsverkiezingen in Gent zit er nog steeds geen schot in de zaak. Het kartel SP.A en Groen schorten nu de gesprekken op met Open VLD en CD&V die deze week waren gepland. Volgens het kartel stelde Open VLD, onder leiding van Mathias De Clercq, zich "niet ernstig" op tijdens de coalitiegesprekken. Vooral het burgemeesterschap veroorzaakt getouwtrek. Zowel Mathias De Clercq (Open VLD), gesteund door CD&V, als Filip Watteeuw van het kartel SP.A-Groen willen graag burgemeester worden.

Superschepenen

"In het voorstel dat Open VLD dit weekend overmaakte aan SP.A-Groen, haalde Mathias zowat alle bevoegdheden naar zijn eigen fractie toe. Dit is niet ernstig", laat het kartel weten. "Het enige wat we zeker weten is dat Mathias De Clercq burgemeester wil worden. Maar zo bestuur je geen stad,” aldus Groen-kopman Filip Watteeuw. 

Het enige wat we zeker weten is dat Mathias De Clercq burgemeester wil worden. Maar zo bestuur je geen stad

Filip Watteeuw, kopman van Groen in Gent

Dat de burgemeesterkwestie centraal staat in de gesprekken in Gent, wisten we al. Maar volgens Watteeuw geeft Mathias De Clercq in zijn voorstel ook te veel bevoegdheden aan de liberale schepenen. "Het worden superschepenen", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Wij krijgen nog een aantal bevoegdheden die bij ons passen, maar het totaalplaatje is niet in evenwicht." 

Eigen formateursnota

Het kartel zal de komende dagen nu zelf een ander voorstel indienen. "Als grootste politieke formatie zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen en binnen enkele dagen een formateursnota voorleggen aan Open VLD", zegt het kartel. In dat voorstel zullen SP.A en Groen uitdrukkelijk vragen dat Filip Watteeuw burgemeester wordt: "Ik ga natuurlijk ook een voorstel doen voor de samenstelling van het stadsbestuur", zegt Watteeuw, "waarin ikzelf als kandidaat-burgemeester zal fungeren." 

Ik ga een voorstel doen voor de samenstelling van het stadsbestuur waarin ikzelf als kandidaat-burgemeester zal fungeren

Filip Watteeuw, kopman van Groen in Gent

Ook de positie van CD&V vormt voor het kartel een struikelblok. CD&V klikte zich eerder vast aan Open VLD en steunt de liberale Mathias De Clercq als kandidaat-burgemeester. Mieke Van Hecke, die de CD&V-lijst trok, gaf ook al aan dat ze graag cultuurschepen wil worden in Gent. Maar Watteeuw wil liever met drie besturen: "Ik heb nooit verborgen dat ik vind dat de huidige coalitie (SP.A-Groen en Open VLD, nvdr.) verder moet. De verhoudingen zijn intern wel gewijzigd, maar als coalitie hebben we nu zelfs een zetel meer."

Lees verder onder het interview met Filip Watteeuw in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

Videospeler inladen...

"Geen reden"

Open VLD en CD&V reageren symbolisch samen op de beslissing van het kartel. De Clercq ziet "geen enkele reden om deze onderhandelingen stop te zetten" en wil de gesprekken met vier partijen verder zetten. "We hebben de afgelopen weken vele uren gesprekken gevoerd over een gezamenlijk inhoudelijk en progressief project", klinkt hij een pak positiever dan Watteeuw. "Het is duidelijk geworden dat er veel is wat ons bindt."

Ook Mieke Van Hecke van CD&V wil verder onderhandelen. Volgens haar vroeg het kartel zelf aan Open VLD om een voorstel over de bevoegdheden te doen. "Het is jammer dat Groen en SP.A de inhoudelijke gesprekken stopzetten vanwege een eerste voorstel rond bevoegdheden dat op hun vraag gedaan werd", klinkt het. "Dat ze nu zelf met een formateursnota komen, is niet volgens de afspraak." 

VIDEO: bekijk hieronder het fragment van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen