Kernreactor Tihange 1 opnieuw actief

Kernreactor Tihange 1 is afgelopen nacht heropgestart. Tot nu toe was er slechts 1 kerncentrale actief, Doel 3. Maar omdat er gevreesd werd voor bevoorradingsproblemen werd Tihange 1 enkele dagen vroeger dan voorzien heropgestart. Vanaf woensdag zal de kernreactor volledig operationeel zijn. Momenteel zijn er nog 5 kerncentrales die stil liggen wegens onderhoud en problemen.

Kernreactor Tihange 1 is zoals gepland heropgestart in de nacht van zondag op maandag. Omstreeks 01.00 uur werd de kernreactor aan het net gekoppeld, bevestigt Anne-Sophie Hugé, woordvoerster van uitbater Engie Electrabel. "Momenteel wordt het vermogen gradueel opgevoerd. De heropstart gebeurt gefaseerd, er moeten stappen gevolgd worden", aldus de woordvoerster. Tihange 1 zou binnen de 48 uur weer volledig operationeel moeten zijn.

De kernreactor lag stil sinds 13 oktober voor onderhoud. Nucleaire waakhond FANC gaf groen licht voor de heropstart. Tot nu leverde slechts één kerncentrale stroom, namelijk Doel 3.

Engie Electrabel had het onderhoud van Tihange 1 (962 MW) vervroegd om de periode waarin maar één kernreactor actief is, zo kort mogelijk te houden.

 De overige vijf kerncentrales liggen stil wegens onderhoud en problemen. Door de onbeschikbaarheid van de centrales werd gevreesd voor bevoorradingsproblemen. Maar de kans daarop is gedaald, onder meer door het inzetten van bijkomende capaciteit van gascentrales en het sturen van de elektriciteitsvraag bij grote industriële klanten.

 

Meest gelezen