Videospeler inladen...

Joris Vandenbroucke: "Als Open VLD in Gent de deur dicht slaat, zal er met anderen gesproken moeten worden"

Als Open VLD in Gent de deur achter zich dicht slaat, dan zal het kartel SP.A-Groen met andere partijen moeten spreken. Dat zegt Joris Vandenbroucke, de fractieleider van de SP.A in het Vlaams Parlement, die bij de verkiezingen op de negende plaats van de kartellijst in Gent stond.  

Vandenbroucke (zie video hieronder) zegt dat de voorkeur van het kartel voor een coalitie in Gent een paars-groen bestuur is. Dat heeft goed gewerkt en het kartel en de Open VLD hebben evenveel zetels behaald als ze er hadden voor de verkiezingen. "Onze gesprekspartner is de Open VLD en ik hoop dat die partij ons voorstel met beide handen aangrijpt, zodanig dat we niet naar een alternatief moeten uitkijken. "

"Een coalitie met N-VA is niet aan de orde, het voorstel dat we nu gaan uitwerken is gericht aan de Open VLD, maar als zij de deur dicht slaan, dan zal er moeten gesproken worden met anderen", besluit Vandenbroucke.

Videospeler inladen...

De Clercq wil opnieuw aan tafel zitten

De beslissing van SP.A en Groen om de coalitiegesprekken met Open VLD en CD&V op te schorten, "dient de Gentenaars niet". Dat zegt kandidaat-burgemeester Mathias De Clercq in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij roept op om samen opnieuw aan tafel te gaan. "Enkel zo zullen we eruit geraken." Ook Mieke Van Hecke (CD&V) liet verstaan dat de zet van SP.A en Groen haar "kwetst".

In Gent lijken de onderhandelingen voor de nieuwe coalitie muurvast te zitten. Het kartel SP.A-Groen trok vanmiddag (voorlopig) de stekker uit de onderhandelingen. De gesprekken tussen het roodgroene kartel en het blok Open VLD-CD&V worden daardoor tijdelijk stopgezet. 

Volgens het kartel trekt Open VLD te veel posten naar zich toe in het eerste voorstel dat De Clercq dit weekend voorlegde. De belangrijkste post is natuurlijk de burgemeesterssjerp zelf. Het kartel komt de komende dagen met een eigen formateursnota, waarin ze Filip Watteeuw (Groen) opnieuw uitdrukkelijk naar voren schuiven als kandidaat-burgemeester. 

Watteeuw geeft aan dat Open VLD "superschepenen" wil maken, omdat ze heel wat bevoegdheden zouden krijgen. Maar volgens Mieke Van Hecke, de kopvrouw van CD&V, heeft dat zo zijn reden. "Het aantal schepenen valt ook terug van 11 naar 8 schepenen", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Ja, het zijn grote bevoegdheidspaketten. Als men vindt dat er een onevenwicht is, dan gaat men aan tafel zitten. Dit was niet te nemen of te laten. Dit was een voorstel, in de hoop om een tegenvoorstel te krijgen."

"Zulke zaken bespreek je in de luwte en in alle seriniteit, met vertrouwen. Dat is een gouden regel in de politiek", reageert De Clercq even later in "De wereld vandaag". "Op vraag van het kartel heb ik een voorstel geformuleerd (over de bevoegdheidsverdeling, nvdr.). Dat was een openingszet. Als je daar niet mee akkoord gaat, dan zeg je dat. Maar dat gesprek moet je niet op de straatstenen gooien. Dit is betreurenswaardig."

Als je niet akkoord gaat met het voorstel, dan zeg je dat. Maar dat gesprek moet je niet op de straatstenen gooien

Mathias De Clercq (Open VLD)

Dat laatste is ook te horen bij Van Hecke. Zij reageert kwaad. "Dit is zo'n discreet gegeven dat je het niet in de publieke ruimte moet bediscussiëren." Volgens haar waren de afspraken tussen de gesprekpartners helder: "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt omdat er twee leiders zijn: Mathias De Clercq, de kandidaat van Open VLD en CD&V, en Filip Watteeuw met rood-groen", zegt Van Hecke. "We zouden niet het spel spelen van 'wie-nodigt-wie-uit'. Nu zeggen dat je zelf met een formateursnota komt is zeggen: ik ben de leider."

"Te traag"

Een andere reden om de gesprekken tijdelijk stop te zetten was dat ze "te traag" zouden gaan. "We hebben ons eerste thema in alle rust besproken", geeft Van Hecke aan. "Maar het ging over wonen, en dat is zo'n complex thema. Het gaat over de koopwoningen, de huurwoningen, de sociale woningen, de dakloosheid. Dat heeft inderdaad zijn tijd nodig." 

"We (Watteeuw en De Clercq, nvdr.) waren een aantal dagen ook al tot de conclusie gekomen dat het te traag ging", zegt De Clercq. "We hadden zelfs een afspraak gemaakt om morgen te bekijken hoe we de methode konden versnellen. Want ook dat doe je in alle seriniteit en vertrouwen."

De toekomst

Het vertrouwen tussen de gesprekspartners in Gent is duidelijk zoek. Kunnen de vier partijen nog samen rond de tafel gaan zitten nu er zo'n krasse taal wordt gesproken? Open VLD en CD&V blijven hoopvol, al zal het níet gebeuren onder de formateursnota van Watteeuw. "De kiezer heeft duidelijk gesproken. Wij zijn de grootste fractie en de grootste stijger. Bovendien heb ik het meeste voorkeursstemmen", zegt De Clercq. "Maar met goede wil kan je ver geraken. We moeten in alle luwte en seriniteit samen blijven praten. Enkel zo gaan we het oplossen, ook na de démarche van vandaag."

Met goede wil kan je ver geraken. We moeten blijven praten. Enkel zo gaan we het oplossen, ook na de démarche van vandaag

Mathias De Clercq (Open VLD)

"Ik denk inderdaad dat het nog steeds mogelijk is", zegt Van Hecke. "Het kan steeds dat twee mensen om beurten een thema voorbereiden en begeleiden. Maar dat moet wel in de luwte, omdat dit te gevoelig is." 

Maar het kartel heeft - theoretisch gezien - nog een andere optie. De twee partijen kunnen ook in zee gaan met de N-VA. "Dat is totaal ongeloofwaardig", zegt De Clercq in "Terzake". "Het kartel verweet mij voor de verkiezingen dat ik de N-VA in het stadhuis zou halen en nu zouden ze het dan zelf doen? Dan krijg je een Groene burgemeester - terwijl de kiezers op Rudy Coddens van SP.A hadden gestemd - met de SP.A - die acht zetels verliest - en de N-VA, die drie zetels verliest. Dat is niet waarvoor de Gentenaars hebben gekozen."

AUDIO: Beluister hieronder het interview met Mieke Van Hecke in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

AUDIO: Beluister hieronder het interview met Mathias De Clercq in "De wereld vandaag" op Radio 1: 

VIDEO: Bekijk hieronder het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

VIDEO: Bekijk hieronder het interview met Mathias De Clercq in "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen