AFP or licensors

Miljoen bezoekers voor eerste jaar Louvre Abu Dhabi

60% van de bezoekers voor het nieuwe Louvre in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, komt uit het buitenland.

Het feestje voor de eerste verjaardag van het Louvre Abu Dhabi werd overschaduwd door hevig onweer. Daardoor werd een concert van de Brits-Kosovaarse popster Dua Lipa afgelast. 

Een jaar geleden ging het Louvre open in Abu Dhabi, in een gloednieuw gebouw van de Franse architect Jean Nouvel. Het is een afdeling van het Louvre in Parijs, waarvoor Abu Dhabi diep in de portemonnee tast. Het zou zo'n miljard euro betalen om de naam “Louvre” 30 jaar te gebruiken en bruiklenen te krijgen.

De meeste bezoekers kwamen het afgelopen jaar uit het buitenland, vooral uit India, Duitsland, China, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk. Met het miljoen bezoekers doet Louvre Abu Dhabi het beter dan het Museum of Islamic Art in Qatar. 

Na het eerste jaar keren enkele belangrijke werken terug naar Parijs, in ruil voor andere.  Er zijn het afgelopen jaar vier grote tentoonstellingen opgezet. Op dit moment loopt een expo over archeologische schatten uit Saudi-Arabië. In februari volgt “Rembrandt and the Dutch Golden Age”.  

Het Louvre Abu Dhabi was ook van plan om vanaf september het beroemde schilderij “Salvator Mundi” van Leonardo da Vinci tentoon te stellen, dat vorig jaar voor de recordprijs van 450 miljoen dollar werd gekocht door een Saudische prins. Maar dat is nog altijd niet gebeurd. 

Lof en kritiek

Het hagelwitte gebouw van Jean Nouvel, met een koepel als een parasol van stalen sterren, krijgt veel lof. Maar op de inhoudelijke keuzes van het Louvre Abu Dhabi komt er ook kritiek. Bijvoorbeeld Philippe Van Cauteren van het SMAK in Gent noemde het concept "import".

Meest gelezen