Videospeler inladen...

Proefproject moet mensen met burn-out sneller weer aan het werk krijgen

Wie een burn-out heeft, is vaak lange tijd afwezig van het werk, soms zelfs meer dan een jaar. En hoe langer je thuis zit, hoe kleiner de kans om op dezelfde werkplek terug aan de slag de te gaan. De KU Leuven start nu samen met huisartsenvereniging Domus Medica met een proefproject om mensen met een burn-out beter te begeleiden om ze sneller weer aan het werk te krijgen.

Voor huisartsen is een burn-out geen eenvoudige aandoening. Om te beginnen is het soms erg moeilijk om de diagnose te stellen. Volgens huisarts Geert Pint uit Wilsele heeft dat met de vaagheid van de klachten te maken: “Mensen komen niet bij ons binnen met de mededeling dat ze een burn-out of een probleem met stress hebben. Meestal komen ze met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, slaapproblemen, … En dan moeten we natuurlijk eerst onderzoeken of er niets lichamelijks aan de hand is.”

Eens de diagnose dan toch gesteld is duikt volgens dokter Pint een ander probleem op: “Als je op zoek gaat naar begeleiding voor burn-out binnen je netwerk is die niet altijd te vinden. Een andere moeilijkheid is de link terug te leggen met dat werk. Wie is de arbeidsgeneesheer? Wie kan die bemiddeling op zich nemen?” Het is net met die laatste problemen dat het proefproject van de KU Leuven huisartsen wil helpen.

Het zorgpad

Wie vandaag een burn-out heeft komt soms bij een psycholoog of een burn-out coach terecht. Er wordt dan gezocht naar wat de burn-out precies veroorzaakt heeft aan de hand van de persoonlijkheidskenmerken. Zo heeft een perfectionist meer kans op een burn-out dan iemand die dat niet is. De behandeling bestaat dan eerst en vooral uit uitrusten en dan kijken hoe je op een gezonde manier met je perfectionisme kan omgaan. Pas in laatste instantie wordt het werk betrokken in dat traject.

De KU Leuven heeft nu een zogenoemd zorgpad ontwikkeld dat die behandeling anders benadert. Mensen met burn-out die het risico lopen om langdurig thuis te zitten kunnen als ze dat willen door hun huisarts naar dat zorgpad doorverwezen worden. Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis: “In het zorgpad is een belangrijke behandeling niet alleen het individu, maar wordt ook het werk aangepakt. Zo wordt er gekeken naar oorzaken van de burn-out. Daarnaast worden ook de barrières aangepakt die een terugkeer naar dat werk in de weg staan.” Concreet zullen patiënten die in het zorgpad zitten snel bij een psycholoog terecht kunnen. Die psycholoog wordt bovendien terugbetaald door het RIZIV. Al na enkele sessies bij de psycholoog, wanneer de patiënt wat uitgerust is en terug energie heeft, zal er overlegd worden met de arbeidsgeneesheer om te kijken wat er naar het werk toe mogelijk is. Dat is veel sneller dan vandaag het geval is.

Langdurig zieken

De terugkeer naar het werk is vaak een groot probleem bij langdurig zieken. Hoe langer iemand thuis zit hoe kleiner de kans wordt dat iemand opnieuw naar zijn werkplek gaat. Lode Godderis: “Mensen hebben schrik om terug te keren naar het werk van zodra de kaap van 3 maanden arbeidsongeschiktheid is verstreken. Dat is niet alleen bij de patiënt zo maar ook bij de werkgever, die begint zich ook vragen te stellen of het ooit nog wel goed komt. 

De cijfers zijn onthutsend: van wie tussen de 3 en de 6 maanden ziek thuis zit keert maar de helft terug naar de werkplek. En dat cijfer daalt steeds verder. Na een ziekteperiode van een jaar keert nog maar 1 op de 5 terug, en na 2 jaar is dat zelfs nog maar 1 op de 10.

Tegenwoordig zijn mentale aandoeningen bij ons de grootste oorzaak van ziekteverzuim op het werk. Hoeveel daarvan precies burn-outs zijn is niet duidelijk. Dat komt omdat artsen burn-outs niet consequent registreren, maar ook omdat er geen wetenschappelijke consensus is over wat een burn-out precies is. Volgens een onderzoek van het adviesorgaan van de werkgevers en werknemers SERV heeft 1 op de 8 werknemers in Vlaanderen last van klachten die kunnen leiden tot een burn-out, en dat aantal stijgt.

Hoe burn-out voorkomen?

Maar we kunnen er zelf ook iets aan doen om te voorkomen dat we in een burn-out verzeild geraken. Volgens gedragspsychologe Marieke Impens van The Human Link, een bedrijf dat burn-outs probeert te voorkomen en te genezen, realiseren we ons te weinig dat we maar één keer leven: “Ik denk dat je goed moet beseffen dat je energie haalt uit de dingen die voor jou belangrijk zijn, en energie verliest aan de dingen die botsen met wat voor jou belangrijk is. Dus als je stress hebt wil dat zeggen dat je weg gaat van wat voor jou belangrijk is. Stress zou zo een mooie barometer kunnen zijn.” Dokter Pint vult aan: “Ik denk dat we heel veeleisend zijn voor onszelf en dat we heel veel dingen willen doen en dat ook allemaal goed willen doen. Ik denk dat die slinger een beetje aan het doorslaan is.”

Beluister hier de podcast die journalist Jan Gerits maakte na zijn burn-out:

Meest gelezen