Coalitie in Zelzate reageert op heisa: "Nodig iedereen uit om aan te wijzen wat niet democratisch is aan akkoord"

"Ik nodig iedereen uit om het bestuursakkoord door te nemen en er één voorstel uit te halen dat niet democratisch is, of extremistisch", zegt Geert Asman van PVDA in Zelzate. Het uiterst linkse PVDA sloot daar zaterdag een ophefmakende coalitie met SP.A. Volgens N-VA en Open VLD breekt daardoor het cordon sanitaire, maar volgan Asman "is er geen cordon tegen de Partij Van de Arbeid".

Een politiek bommetje. Zo kan je de ophef over de nieuwe bestuurscoalitie in Zelzate wel noemen. SP.A zal er een coalitie vormen met het uiterst linkse PVDA, een primeur in Vlaanderen. Tot in de hoogste politieke regionen werd er ontsteld gereageerd. N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt van "hypocrisie" omdat SP.A blijft hameren op het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang. Intussen heeft de huidige liberale burgemeester Frank Bruggeman ook al een hertelling van de stemmen in Zelzate gevraagd. 

Lokaal SP.A-kopman Brent Meuleman, toekomstig burgemeester, voelt zich niet bedreigd. Integendeel: "Als hij bewijzen heeft dat de rechtsgang niet is gerespecteerd, kan ik de burgemeester enkel aanraden om daar absoluut iets mee te doen. Ik vind het frappant dat hij een maand heeft gewacht tot hij het nieuws had over de coalitie." De coalitie maakt zich weinig zorgen over de hertelling. "Van alle partijen waren getuigen aanwezig bij de stemmingen. We hebben geen weet van onregelmatigheden", zegt Geert Asman van PVDA. 

"Nog geen klacht ontvangen"

Er moet trouwens heel wat gebeuren vooraleer een hertelling van de stemmen effect heeft op de meerderheid van SP.A en PVDA. Die heeft nu twee zetels op overschot. Het enige wat kan gebeuren is dat VLD-SD een extra zetel verdient. Als 147 ongeldige stemmen toch naar hen zouden gaan, of wanneer 69 stemmen van SP.A of 112 van de PVDA-stemmen eigenlijk voor de liberalen blijken te zijn, krijgen zij een extra zetel. Maar zelfs als alle ongeldige stemmen (380) voor de VLD-lijst zijn, breekt de meerderheid van SP.A en PVDA niet. 

Zelfs als alle ongeldige stemmen voor de VLD-lijst zijn, breekt de meerderheid van SP.A en PVDA niet

De Raad van Verkiezingsbetwistingen moet binnen de veertig dagen nadat de klacht is ingediend een oordeel vellen over de telling in Zelzate. "Maar we hebben voorlopig nog geen klacht ontvangen. Al kan dat ook te maken hebben met de staking van de post", zegt de voorzitter van de Raad in Oost-Vlaanderen Herman Matthijs. Als de klacht toch nog binnenkomt en wordt aanvaard, zal de Raad binnen de veertig dagen alle partijen horen en de stemmen hertellen. "Eventueel kunnen daarna de zetels worden herschikt", aldus Matthijs. 

Cordon sanitaire

Critici zeggen dat het "cordon sanitaire" is gebroken in Zelzate. Vanmorgen herhaalde Sander Loones van N-VA dat nog eens in "De Ochtend" op Radio 1: "Het cordon is tegen extremistische partijen, als anderen daar een andere definitie aan willen geven, men doet maar."

Over de definitie van het cordon sanitaire is dus duidelijk onenigheid. "Het cordon is gesloten om te voorkomen dat een racistische partij aan de macht komt. Dat is helemaal niet het geval met PVDA in het bestuur",  zegt PVDA'er Geert Asman. Volgens Asman "is er dan ook geen cordon tegen de Partij van de Arbeid". 

Ik heb Rutten noch De Wever gehoord toen de factuur van de rusthuizen met vierhonderd euro steeg na de privatisering. En nu staat het land op zijn kop.

Brent Meuleman, SP.A Zelzate

Dat met de PVDA een ondemocratische partij aan de macht komt, spreken beide coalitiepartners tegen: "Ik nodig iedereen uit om het bestuursakkoord door te nemen en er één voorstel uit te halen dat niet democratisch is, of extremistisch", zegt Asman. "Ons verhaal is een lokaal verhaal. Ik heb mevrouw Rutten noch meneer De Wever gehoord toen de factuur van de rusthuizen met vierhonderd euro steeg na de privatisering. En nu staat het land op zijn kop", zegt Meuleman van SP.A.

Het volledige bestuursakkoord van SP.A en PVDA kan je hier lezen. 

Belastingen voor grote bedrijven

Economisch zal er wel iets veranderen met het donkerrode bestuur in Zelzate. "Er komt een taxshift", zegt Meuleman. "We willen zuurstof geven aan de lokale zelfstandigen. De zwaarste schouders kunnen dan iets meer bijdragen. Bedragen noemen is nog niet aan de orde. Dat zal blijken bij de opmaak van de begroting." Maar ook de politiek moet slanker, zegt Asman van PVDA: "We gaan besparen om de politiek. Dat brengt 100.000 euro op. Onder andere de dienstwagen voor de burgemeester wordt afgeschaft." 

Anderzijds wil de coalitie ook meer inspraak van de bevolking organiseren. Drie voorstellen liggen op tafel. "We gaan wijkraden oprichten, waar mensen hun gedacht kunnen zeggen", zegt Asman. "Na drie wordt het bestuur geëvalueerd door de bevolking. En er komt een grote bevraging bij de jeugd, om te luisteren naar wat voor hen nodig is." 

Herbeluister hier het interview met Brent Meuleman (SP.A) en Geert Asman (PVDA) op Radio 2: 

kasto80

Meest gelezen