Scanner moet geheimen van "Het laatste oordeel" in Aalst blootleggen

Wetenschappers van de Universiteit Antwerpen gaan met een scanner een muurschildering onderzoeken in de Sint-Martinuskerk in Aalst. "Het laatste oordeel" is geschilderd in de Middeleeuwen, maar werd pas in de 19e eeuw ontdekt. Voor de kerk wordt gerestaureerd, willen de wetenschappers meer te weten komen over het kunstwerk.

De superscanner werd eerder al gebruikt om enkele bekende werken uit de kunstgeschiedenis te analyseren. Het Lam Gods van Van Eyck en de Schreeuw van Munch zijn maar twee van de vele topstukken die gedetailleerd in kaart werden gebracht. Net als bij de andere werken moet de scan in Aalst meer informatie geven over de gebruikte technieken en materialen.

Stelling

"We moeten het hier in Aalst wel anders aanpakken", licht Geert Vandersnickt van Universiteit Antwerpen toe. "Tot nu toe namen we schilderijen van de muur en bewogen we ze onder de scanner. Nu moeten we de scanner zelf laten bewegen. En dat op een hoogte van bijna twee meter. We moesten dus ook een stelling bouwen waarop de scanner kan staan. Dat maakt deze opdracht wel heel speciaal en uitdagend."

Millimeterwerk

"We starten vandaag met het scannen. Dat gebeurt millimeter per millimeter. We hopen tegen woensdag al een eerste stuk van 60 op 60 centimeter te kunnen scannen", zegt Vandersnickt. "Dan verplaatsen we de scanner nog enkele keren. We hopen over twee weken de hele muurschildering te kunnen analyseren."

kasto80

Meest gelezen