Slachtoffer van verkrachting tot 20 jaar cel in El Salvador voor vermeende abortus

Een 20-jarige, Salvadoraanse vrouw wordt beschuldigd van een moordpoging wegens een vermeende poging tot abortus in 2017. De vrouw werd jarenlang misbruikt door haar stiefvader en werd zwanger van hem. In El Salvador is abortus in alle omstandigheben verboden. De vrouw riskeert tot 20 jaar cel.

Imelda Cortez, een 20-jarig slachtoffer van seksueel misbruik, riskeert tot 20 jaar gevangenisstraf wegens een vermeende abortuspoging. Haar proces begint vandaag in El Salvador.

In april 2017 werd de zwangere Cortez afgevoerd naar het ziekenhuis, nadat ze door haar moeder hevig bloedend en met bijzonder veel pijn werd aangetroffen op een openbaar toilet. De dokter die haar behandelde, vermoedde een poging tot abortus en schakelde de politie in. Cortez beviel van een gezonde dochter, maar werd desondanks beschuldigd van poging tot moord en werd na een week in het ziekenhuis in voorlopige hechtenis genomen. Ze zit al 18 maanden in de cel.

De zaak veroorzaakte veel ophef in El Salvador. Cortez was namelijk zwanger van haar stiefvader, die haar sinds haar 12e seksueel misbruikte. Cortez' advocaat Bertha Maria Deleon spreekt van een "schandalig onrecht tegen de vrouw". “De staat heeft systematisch de rechten van Imelda als slachtoffer geschonden; ze is zwaar getroffen maar heeft geen psychologische hulp gekregen", meldt de advocaat.

El Salvador staat bekend om een erg strenge anti-abortuswet. Volgens Amnesty International zitten er momenteel 19 vrouwen, die beschuldigd zijn van zware misdaden als moord en doodslag, een lange gevangenisstraf uit als resultaat van het totale abortusverbod. Ze zijn veroordeeld op basis van zwak of ontoereikend bewijsmateriaal: vaak wordt er bij een miskraam of doodgeboorte een abortuspoging vermoed.

Meest gelezen