Stem van HAL 9000 uit "2001: A space odyssey" is overleden

In Canada is Douglas Rain overleden. Hij was de acteur die de stem insprak van de boosaardige boordcomputer HAL 9000 uit "2001: A space odyssey" van Stanley Kubrick. Hij was 90.

"I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that": het is 1 van de meest iconische oneliners uit "2001: A space odyssey" van Stanley Kubrick uit 1968. In die futuristische film die zich op en rond een ruimteschip afspeelt, is het niet een mens die de zin uitspreekt, maar wel de boosaardige boordcomputer HAL 9000. Gisteren is de acteur die zijn stem insprak overleden. Hij heette Douglas Rain en hij was 90.

Rain werd geboren in Winnipeg in 1928. Hij studeerde aan de theaterschool Old Vic in Londen in het Verenigd Koninkrijk en richtte in 1953 mee het theatergezelschap Stratford Festival in Ontario op. Daar speelde hij mee in tientallen toneelstukken van Shakespeare, waaronder "Henry V" dat in 1966 de televisie haalde.

Toch was het vooral door zijn stem aan HAL 9000 te lenen dat hij het brede publiek wist te bereiken. Tijdens de opnames van "2001: A space odyssey" nam een assistent van Kubrick de stem van HAL 9000 voor zijn rekening. Pas in de postproductie ging Rain aan de slag om alle dialogen van en met de boordcomputer definitief in te spreken.

Rain was niet de enige acteur die Kubrick voor ogen had. Hij nam ook Martin Balsam in overweging, maar die klonk te Amerikaans. Nigel Davenport klonk dan weer te Engels. Als Canadees kwam Rain uiteindelijk als geknipte kandidaat uit de bus.

Kubrick kende Rain als de verteller van "Universe", een documentaire film van Roman Kroitor en Colin Low uit 1960 die hij als inspiratie voor "2001: A space odyssey" gebruikte. Het verhaal gaat dat Rain de zinnen van HAL 9000 insprak terwijl hij zijn blote voeten op een kussen liet rusten om zo ontspannen mogelijk te klinken.

Meest gelezen