Studentenkring UCL onder vuur wegens uit de hand gelopen studentendopen

Aan de Franstalige universiteit UCL in Louvain-la-Neuve is een studentenvereniging haar erkenning kwijt na uit de hand gelopen studentendopen. Eerder moest ze al tijdelijk de deuren sluiten. 

Precies een maand geleden, op 11 oktober, heeft de UCL voor het eerst klachten gekregen van studenten die hadden deelgenomen aan de studentendopen van het Maison des Athlètes Francophones (MAF). Dat is een studentenkring die studenten lichamelijke opvoeding, kinesitherapie en revalidatie verenigt.

Die studentendopen waren klaarblijkelijk uit de hand gelopen. De studenten zouden niet alleen buitensporig zijn vernederd, ze zouden ook klappen hebben gekregen. Volgens de RTBF hebben slechts 15 van de 47 deelnemers de doop voltooid.

De UCL begon meteen een intern onderzoek. In het kader daarvan moest het MAF tijdelijk de deuren sluiten. De kring kreeg ook een verbod om volgend jaar studentendopen te organiseren.

Lokalen

De faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de UCL gaat nu een stap verder en heeft de erkenning van het MAF ingetrokken, dit tot 2021. De kring kan nu onder meer niet langer gebruikmaken van de lokalen of andere infrastructuur van de universiteit.

De UCL belooft de betrokken studenten de nodige bijstand als ze die nodig hebben. De universiteit zegt dat ze het dossier van nabij opvolgt en dat ze wil vermijden dat studentendopen in de toekomst nog uit de hand lopen.

Facebook

Op 18 oktober verdedigde het MAF zich nog op Facebook, toen na de beslissing om de kring tijdelijk te sluiten. "Weet dat niks ernstigs is gebeurd", klonk het toen. "Er waren geen gewonden, er was geen misbruik of naakt (in tegenstelling tot de geruchten die de ronde doen)."

Meest gelezen