Videospeler inladen...

Vlaams Parlementslid Van Eyken en vrouw verdacht van sabotage bewijsmateriaal, proces meteen uitgesteld

Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken en zijn vrouw zijn in verdenking gesteld voor sabotage van bewijsmateriaal in het moorddossier. Het proces tegen het koppel ging vanmorgen van start, maar werd meteen uitgesteld. 

Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken moest vandaag samen met zijn vrouw terechtstaan voor de correctionele rechtbank in Brussel. Maar het proces kent een valse start en wordt meteen uitgesteld naar een latere datum. Op 8 januari moet het koppel laten weten of ze al dan niet blijven samenwerken met hun huidige advocaten. 

Vorige week nog raakte bekend dat er mogelijk met opzet bewijsmateriaal in het moorddossier vernietigd is. Het gaat om een cruciaal bewijsstuk: een dvd waarop beide verdachte te zien zijn aan het appartement van het slachtoffer op het moment van de moord. Die dvd is enkele maanden geleden vernield. Volgens het Brusselse parket is er nu mogelijk sprake van sabotage en daarom onderzoekt het de zaak. De rechtbank liet wel al weten niet te willen wachten op de afloop van het onderzoek vooraleer het moordproces aan te vatten. "Dit sleept al veel te lang aan, we gaan niet nog eens jaren wachten. De zaak zal worden behandeld in juni", aldus de rechter. 

Dit sleept al veel te lang aan, we gaan niet nog eens jaren wachten. De zaak zal worden behandeld in juni

Rechter

Christian Van Eyken en zijn kersverse echtgenote en medeverdachte zijn vorige week urenlang verhoord. Nu zijn ze ook in verdenking gesteld voor "sabotage van informaticamateriaal en vernietiging van goederen van openbaar nut". Er was wel al een kopie van de dvd, dus het bewijsmateriaal zal wel gebruikt kunnen worden in de rechtbank, laat het parket nog weten. "De onderzoeksrechter oordeelde vorige vrijdag dat er voldoende bezwarende elementen zijn", zegt Ine van Wymersch van het Brusselse parket. Ze riskeren een bijkomende veroordeling tot 5 jaar cel als ze achter de sabotage zitten. Het parket laat nog weten dat het koppel het vermoeden van onschuld geniet tot het tegendeel bewezen is.

(Herbekijk hieronder de reportage uit Het journaal met het interview met Van Wymersch; lees verder onder de beelden:)

Videospeler inladen...

Ook de advocaten van het koppel werden vorige week verhoord. Volgens de stafhouder van de Brusselse Franstalige balie van advocaten kunnen de betrokken advocaten hun cliënten voorlopig niet op een correcte manier vertegenwoordigen. De rechtbank liet alvast weten niet te willen wachten op de afloop van het gerechtelijk onderzoek. "Dat kan jaren duren. We behandelen deze moordzaak sowieso in juni."

Om welke moordzaak gaat het?

In 2014 werd de 45-jarige man van de toenmalige medewerkster van Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken dood aangetroffen, met een kogel in het hoofd. Het koppel stond op scheiden. De echtgenote van het slachtoffer werd een tijd na de feiten aangehouden. Na verder onderzoek bleek dat de vrouw een relatie had met parlementariër Christian Van Eyken.

Een hele tijd later kwam Van Eyken dan ook zelf in het vizier van de speurders door de camerabeelden van bewakingscamera's. Daarop is te zien hoe Van Eyken en zijn toenmalige medewerkster het appartement van het slachtoffer verlaten tijdens de nacht van de moord. Mogelijk het bewijs dat de twee het slachtoffer als laatsten levend gezien hebben. 

Bijna drie jaar geleden, in januari 2016, werd Van Eyken daarom aangehouden op verdenking van moord. Maar amper een dag na zijn aanhouding werd hij opnieuw vrijgelaten. De reden? Het aanhoudingsmandaat was niet ondertekend door de onderzoeksrechter, waardoor de voorlopige hechtenis van Van Eyken niet wettelijk was: een procedurefout. De politicus zit in afwachting van zijn proces dus niet in de gevangenis. 

Het moordproces moest normaal gezien eind vorig jaar al van start gaan, maar het werd toen uitgesteld. De advocaten van Van Eyken wilden onder meer opgenomen telefoongesprekken en video-opnames beluisteren, maar door technische problemen lukte dat niet. Nu wordt het proces dus ook een tweede keer naar een latere datum verschoven.

Wie is Christian Van Eyken?

Christian Van Eyken zetelt al vele jaren als enige Franstalige in het Vlaams Parlement voor de Union des Francophones en is ook de ex-burgemeester van Linkebeek. Begin 2016 heeft het Vlaams Parlement beslist om de parlementaire onschendbaarheid van Van Eyken op te heffen, in het kader van het moordonderzoek. 

Van Eycken en zijn vrouw riskeren beide 30 jaar cel, al ontkennen ze beiden dat ze iets met de moord te maken heeft. De twee zijn intussen ook getrouwd. 

Meest gelezen