Nieuw type verpleegkundige: Verpleegkundig specialist is "de brug tussen wetenschap en praktijk"

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) erkent de "verpleegkundig specialist" als een nieuw type verpleegkundige. Die moet minstens een masterdiploma hebben en de brug maken tussen praktijk en wetenschap. Hij of zij kan bijvoorbeeld complexe wonden verzorgen, medicatie of onderzoeken voorschrijven en zorgverleners opleiden. Een verpleegkundig specialist komt vooral op de proppen wanneer de zorg voor patiënten ingewikkeld is.

De medische zorg wordt steeds complexer en vraagt meer gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Ook in de verpleegkunde is er een groeiende nood aan gespecialiseerde zorgverleners. Een verpleegkundig specialist komt daaraan tegemoet. Op dit moment zijn er al verpleegkundig specialisten aan de slag in ons land, vooral in de universitaire ziekenhuizen in Vlaanderen, maar er is nog geen wettelijk kader.

Daar brengt minister van Volksgezondheid De Block nu verandering in. "Er werken in ons land nu enkele tientallen verpleegkundig specialisten. In Nederland zijn het er een paar duizend. We zien dat er een nood aan is. De wetenschap evolueert constant, we moeten die evolutie vertalen naar de praktijk. Daarom hebben we nu een wettelijk kader gecreëerd", zegt minister De Block. "Hij of zij staat met één voet in de praktijk en met de andere in de wetenschap."

Hij of zij staat met één voet in de praktijk en met de andere in de wetenschap

Een verpleegkundig specialist heeft minstens een masterdiploma. Hij of zij staat in voor zorg voor complexe en kwetsbare patiënten, bepaalde medische handelingen zoals het voorschrijven van medicatie of onderzoeken, opleiding en begeleiding van andere zorgverleners en wetenschappelijk onderzoek.

Een verpleegkundig specialist komt vooral op de proppen als de zorg voor patiënten ingewikkeld is, zegt Lieve Goossens van de Beroepsvereniging van Verpleegkundig Specialisten. "Vergelijk het met een geneesheer-specialist die specifieke kennis heeft over een beperkt domein, er zijn verpleegkundig specialisten nodig om het verpleegkundige luik op zich te nemen."

"Een verpleegkundige wordt bijvoorbeeld met een complex wondprobleem geconfronteerd, dan kan de specialist de verpleegkundige en de patiënt helpen."

Meest gelezen