Zijn jouw planten ook uitverkocht? Sierteelt kan vraag niet volgen door onder meer de droogte

De sierteeltsector kampt met te weinig aanbod en een grote vraag. Daar speelt de droogte een rol in, maar er zijn nog andere redenen. De voorraad voor het voorjaar is bij verschillende kwekers al op.

"De tuincentra kopen meer in dan andere jaren, waardoor de voorraad voor het voorjaar al op is", zegt kweker Guy Everaert van Digiflor aan Radio 2. "Digiflor is een kweker die niet aan particulieren verkoopt, wel aan tuincentra en die aan export doet."

De droogte maakte dat er in veel tuinen en ook in kwekerijen planten kapot zijn gegaan. Daardoor is er meer vraag, maar over het algemeen geven  mensen ook meer geld uit aan hun tuin dan enkele jaren geleden. En er is nog een reden voor het kleine aanbod aan planten en dat is dat de wereld kleiner wordt, zegt Everaert. Hij bedoelt dat er nieuwe exportmarkten bijkomen, zoals Oost-Europa. 

"Zo'n 10 jaar geleden was er de financiële crisis en kwamen grote bedrijven in moeilijkheden omdat ze met overschotten zaten en de banken geen kredieten gaven. In Nederland was dat een groot probleem." Er gingen bedrijven failliet en er werd minder geproduceerd, het aanbod verminderde dus.

En de laatste 2 tot 3 jaar is er een ommekeer: het productieoverschot is gekeerd naar meer vraag. De kweker voelt dat bijvoorbeeld aan de tuincentra. "Er zijn tuincentra die zich erop voorzien en die 10 tot 20% meer inkochten dan andere jaren." De voorraad voor het voorjaar is bij verschillende kwekers zo goed als op. 

kasto80

Meest gelezen