15 extra ecoducten nodig in Limburg, zegt Natuurpunt

Natuurpunt pleit voor vijftien extra ecoducten in onze provincie, om onze versnipperde natuur met elkaar te verbinden. Nu zijn er in Limburg maar twee ecoducten en vijf in heel Vlaanderen.

"We hebben nog veel natuur in Limburg en daar zijn grote gebieden bij, maar het zijn eilandjes die niet met elkaar verbonden zijn", zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt. De 2 Limburgse ecoducten liggen allebei in het Nationaal Park Hoge Kempen, allebei over de E314 in Maasmechelen: het echte Kikbeek-ecoduct en even verderop is ook een oude brug over de snelweg omgevormd tot eco-recreaduct voor zowel dieren als fietsers en wandelaars. "In Nederland hebben ze op dit moment 66 ecoducten. Vlaanderen is maar half zo groot maar heeft meer wegen. Dus in plaats van de 5 die er nu in Vlaanderen liggen, zouden we naar 30 à 40 ecoducten moeten gaan. En het is net in Limburg dat we nog veel natuur hebben." 

Verlanglijst

Natuurpunt pleit onder meer voor 3 ecoducten op de Noord-Zuid: in Hechtel, Houthalen-Helchteren en Kiewit bij Hasselt. "Maar de snelwegen zijn niet het grootste probleem. Het Albertkanaal is werkelijk onoverbrugbaar voor de meeste dieren. Want de bruggen die er liggen, zijn stuk voor stuk drukke wegen." Behalve dan de Tuikabelbrug in Godsheide-Hasselt. "Die brug wordt nauwelijks gebruikt en is heel breed. Dus je zou het grootste gedeelte van die brug kunnen omvormen tot ecoduct."

Te duur?

Het Kikbeek-ecoduct in Maasmechelen kostte destijds ongeveer 4 miljoen euro. "Het hoeft niet altijd zo groots en zo duur te zijn", zegt Ramaekers nog. "In Nederland worden die ecoducten aangelegd als er wegen vernieuwd worden, dan trekken ze daar extra geld voor uit. Beetje bij beetje pakken ze de knelpunten zo aan. En van Nederlanders zeggen we toch altijd dat ze gierig zijn. Als zij dat kunnen, moet dat bij ons toch ook mogelijk zijn."

Er wordt aan gewerkt

"Er wordt wel degelijk gewerkt aan nieuwe ecoducten of andere natuurverbindingen in Limburg", zegt Sep Vandijck van het Agentschap voor Wegen en Verkeer. "Zo wordt de Kamperbaan tussen Hechtel en Leopoldsburg momenteel uitgerust met rasters en een wilddetectiesysteem. Er komt ook een nieuw ecoduct in het Nationaal Park op de Boslaan in Dilsen-Stokkem. En er is ook een eco-vallei gepland op de Europalaan in Dilsen-Stokkem, ter hoogte van het natuurgebied Bergerven."

Meest gelezen