Aandeel Nyrstar gecrasht, maar vakbonden maken zich geen grote zorgen

De zinkgroep Nyrstar kreunt onder een grote schuldenlast. Maar de vakbonden bij Nyrstar geloven in de toekomst voor de Belgische smelters. 

Nyrstar heeft één vestiging in ons land: de zustersites van Balen en Overpelt, goed voor 550 jobs. In Balen wordt zinkerts, aangevoerd vanuit de haven van Antwerpen, geraffineerd tot zink. In Overpelt wordt die zink gesmolten tot zinkblokken. Die worden dan verkocht aan klanten.

Het aandeel van Nyrstar is dan wel gecrasht. Dat betekent niet meteen dat deze fabrieken in de problemen komen, denken de vakbonden. “Balen is één van de meest performante smelters ter wereld”, zegt Hans Vaneerdewegh van ABVV Metaal. “De werknemers weten ook wel dat er kandidaat-overnemers zijn, mocht het tot een faling van Nyrstar komen. Zelf in de Kempen zijn er bedrijven geïnteresseerd in deze vestiging.”

Nyrstar Overpelt

Zelf in de Kempen zijn er bedrijven geïnteresseerd om de vestiging van Balen over te nemen

Hans Vaneerdewegh, ABVV Metaal

"Elke smelter van Nyrstar doet het goed, ook die van Auby in Frankrijk en Budel in Nederland", zegt Dirk Van der Eycken van ACV Metaal. Zinkverwerkers zoals Balen zijn afhankelijk van de verwerkingslonen. Die worden één keer per jaar vastgelegd door de markt. "Als de verwerkingslonen laag zijn, dan moet je heel efficiënt werken om geld te verdienen.  Zijn de verwerkingslonen hoog, dan verdien je sowieso makkelijk geld." 

"Verkeerde beslissingen uit het verleden"

10 jaar geleden, in volle economische crisis, deden de smelters het niet goed. De toenmalige CEO Roland Junck wilde van Nyrstar een geïntegreerd mijnbedrijf maken. Nyrstar wou niet alleen zink raffineren, maar ook de concentraten zelf uit de grond halen, om meer waarde te creëren. De groep haalde bij beleggers ongeveer 1 miljard op via aandelen en obligaties om mijnen aan te kopen. Maar die haalden nooit het verhoopte rendement. Nu kreunt Nyrstar onder de hoge schuldenlast.

"Er wordt hier al lang gekeken naar de verkeerde beslissingen uit het verleden. Maar er zal altijd zink nodig zijn op de wereldmarkt", zegt Dirk Van der Eycken. "Je kan de drie grote smelters in Balen, Auby en Budel niet zomaar wegdenken." 

Meest gelezen