Aarschot is klaar om nieuwe stadscoalitie voor te stellen, maar er zijn procedurele obstakels

Aarschot is klaar om een nieuwe stadscoalitie voor te stellen. Dat heeft kandidaat-burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD) op Facebook geschreven. Al zal dat niet zonder slag of stoot zijn, want er zijn een aantal procedurele obstakels.

Meteen na de verkiezingen had Gwendolyn Rutten (Open VLD) het laken in Aarschot al naar zich toegetrokken. "Het is logisch dat wij hier aan zet zijn. Ik ben heel uitgesproken kandidaat-burgemeester”, klonk het al op 14 oktober zelf. 

Nu is ze ook klaar om een nieuwe stadscoalitie voor te stellen, zo schrijft Rutten op Facebook. "De visietekst is bijna af en later deze week bekijken alle partners wie ze afvaardigen naar het schepencollege."

Niet zonder slag of stoot

Maar het lijkt niet zonder slag of stoot te verlopen, Rutten zelf spreekt over procedurele moeilijkheden. De reden? Verschillende partijen – CD&V, SP.A en Groen - hadden vóór de verkiezingen al een voordrachtakte getekend, waarbij Open VLD uit de boot viel. Maar op 14 oktober haalde die coalitie geen meerderheid en dus werd Open VLD incontournable. "De kiezer heeft anders beslist. Het nieuwe bestuur en ikzelf als kandidaat-burgemeester kregen een duidelijk mandaat."

Het probleem is dat iemand zo’n voordrachtsakte maar één keer kan ondertekenen. En verschillende gemeenteraadsleden hadden hun handtekening al gezet onder de akte. En dus zal de burgemeester pas aangeduid kunnen worden ná de installatie van de gemeenteraad in plaats van ervoor. De Vlaamse Regering zal immers eerst moeten vaststellen dat de akte van André Peeters – die tot nu de burgemeesterssjerp had – niet genoeg handtekeningen telt. En pas daarna kan de nieuwe burgemeester voorgedragen worden. Er zullen dus ook twee opeenvolgende gemeenteraden nodig zijn om het schepencollege volledig te installeren, schrijft Rutten.

Waarschuwing aan adres uittredende ploeg

Rutten vindt het "jammer" dat het zo moet lopen en geeft tegelijk de uittredende ploeg ook een duidelijke waarschuwing mee. "We hebben gevraagd om voorzichtig bestuur te respecteren en geen beslissingen door te duwen waar de nieuwe ploeg het niet mee eens is. Zo willen we bijvoorbeeld graag extra voorzichtig zijn met nieuwe aanwervingen of statutaire benoemingen. Ook de organisatie of uitrol van dingen die vanaf 2019 moeten gebeuren, laat men beter meteen over aan het nieuwe team dat in januari aan de slag gaat."

"Het lijkt logisch, maar dat is het in het schepencollege met een oude, uittredende meerderheid helaas niet altijd", zegt ze nog. 

Meest gelezen