Videospeler inladen...

Dodelijkste bosbranden ooit in Californië: "Er is bij Trump geen sprake meer van "slecht bosbeheer""

Bij de bosbranden in Californië zijn nu al zeker 44 doden geteld. "Het zijn de dodelijkste bosbranden ooit in de staat Californië", zegt onze correspondent Björn Soenens. "De dodentol loopt almaar op, en zal nog verder oplopen", aldus Soenens. Na zijn kritiek van afgelopen weekend op het "slechte bosbeheer van de staat Californië", lijkt de Amerikaanse president Donald Trump nu bij te draaien. Zo kondigde hij de nationale ramptoestand af en tweette hij over een "incredible suffering", een ongelooflijk groot lijden.

Het zijn misschien niet de grootste, maar wel de dodelijkste branden ooit in de staat Californië, zegt Soenens. "Het vorige record stond op een brand in Griffith park bij Los Angeles, in 1930. Toen waren er 29 doden." Bij de bosbranden die nu de staat teisteren, zijn nu 44 doden geteld. En verwacht wordt dat dat aantal nog zal oplopen, zo zijn er nog ruim 200 mensen vermist. De geteisterde gebieden worden met drones verkend (Lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

"De mensen zijn enorm verrast door de snelheid waarmee de branden zich verspreidden. Ik heb het dan vooral over de noordelijke brand. Dat is de brand zo'n vier uur ten noorden van San Francisco, in het plaatsje Paradise. Dat is een klein stadje van 27.000 inwoners, waar vooral gepensioneerden wonen. De mensen zijn daar amper kunnen vluchten: veel mensen zijn levend verkoold in hun auto of te voet terwijl ze vluchtten, of in hun huizen omdat ze het vuur niet meer konden ontlopen. Het is een echt inferno geweest. Een artikel kopte: "Hell in Paradise". Dat vatte alles samen."

Vooral het noorden is dus zwaar getroffen, maar nu zijn er ook berichten dat het vuur zich in het zuiden aan het uitbreiden is. "In Malibu, ten noorden van Los Angeles, de plek die we allemaal kennen door de filmsterren die er wonen, zijn ook honderdduizenden mensen moeten vluchten uit hun huizen omdat het vuur te dichtbij kwam."

"Je hebt er de Highway one, de Pacific Coast Highway, de prachtige snelweg langs de oceaan. Wel die is voor een deel afgesloten, je kunt er bijna niet meer in of uit omdat het vuur richting de oceaan wordt geblazen." Dat is het grote probleem van de branden: de aanwakkering door de befaamde Santa-Ana-winden. "Die hebben snelheden van zestig tot soms tachtig kilometer per uur. De brandweer heeft dus alle moeite van de wereld om de branden te bedwingen. Er zijn dus eigenlijk drie grote brandhaarden: een in het noorden en twee rond Los Angeles, het gaat over honderden vierkanten kilometers die in brand staan."

Herbekijk de reportage uit "Het Journaal" (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Klimaatopwarming en urbanisatie

Gisteren zei de gouverneur van Californië dat dergelijke bosbranden het nieuwe normaal zijn, en dat we door de klimaatopwarming zulke bosbranden nog meer zullen zien. Hij reageerde daarmee op een tweet van Trump afgelopen weekend. Die laatste schreef toen dat de bosbranden alles te maken hadden met het slechte bosbeheer van de staat Californië.

"Maar als je naar de feiten kijkt, zijn de meeste van de bossen daar federale bossen", zegt Soenens. "Een kleine minderheid, zo'n 30 procent, is in handen van de Californische staatsoverheid. Het werd dus snel ontkend dat slecht bosbeheer de oorzaak zou zijn van deze ramp." Californië heeft ook net zijn warmste en meest verschroeiende zomer achter de rug. Het is al jaren aan een stuk droog in Californië en er valt amper regen.

Trump lijkt nu bij te draaien, zegt Soenens. "Hij heeft vannacht getweet dat de nationale ramptoestand is afgekondigd. Dat betekent dat de federale overheid geld, middelen en mensen stuurt om te helpen bij de bestrijding. Trump heeft het in zijn tweet ook over een "incredible suffering", een ongelooflijk groot lijden. Er is geen sprake meer van een steen te werpen naar een "slecht bosbeheer"."

Waar Trump wel een punt heeft, is wat urbanisatie betreft, zegt Soenens. "Men bouwt huizen in gebieden die van nature in brand vliegen. Bosbranden zijn een natuurfenomeen en als je dan huizen gaat bouwen op een heuvel in de bossen, ja dan vraag je om moeilijkheden. Dat is hetzelfde verhaal met de overstromingen in Miami. Zodra er daar een vloedgolf is, staat een pak huizen en appartementsgebouwen onder water omdat je daar eigenlijk niet zou moeten bouwen. Dat is overstromingsgebied."

Beterschap op komst?

Maar is er eigenlijk beterschap op komst wat betreft de bosbranden in Californië? "In bepaalde gebieden is 70 procent van de bosbranden onder controle, in andere 50 procent en in andere 30 procent. Alles hangt af van de winden. Maar woensdagochtend zouden die winden moeten afnemen en zou wat het vuur betreft het ergste voorbij moeten zijn. Maar de vraag is: wat zullen ze allemaal aantreffen?"

Beluister hier het gesprek in "De ochtend"

Copyright 2018 Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen