Videospeler inladen...

"Becoming", de memoires van Michelle Obama: "Ik geloofde niet dat Barack écht president zou kunnen worden"

Sinds middernacht ligt in de Verenigde Staten "Becoming", in de winkel, de lang verwachte memoires van de voormalige first lady Michelle Obama. Zonder twijfel zal het een grote bestseller worden, zowel in de VS als daarbuiten. VRT NWS-hoofdredacteur Inge Vrancken kon het boek al lezen. "Ze is heel open, heel persoonlijk. En opvallend: ze geloofde niet dat Barack écht president zou worden, omdat hij zwart is."

"Becoming", Nederlandse titel "Mijn verhaal", is een van de meest geanticipeerde memoires in de Verenigde Staten in jaren. De Amerikaanse boekketen Barnes & Noble liet gisteren weten dat de pre-orders de hoogste zijn voor een boek voor volwassenen sinds "Go set a watchman" van Harper Lee in 2015. Op webwinkel Amazon staat het sinds dit weekend bovenaan in de bestsellerlijst.

In "Becoming" vertelt Michelle Obama zowel over haar persoonlijke als haar publieke, politieke leven. Eerder waren al fragmenten vrijgegeven waarin ze voor het eerst spreekt over de moeilijke weg die zij en haar man Barack hebben moeten bewandelen om kinderen te krijgen, en over de woede die ze voelde ten opzichte van Donald Trump, toen die net als vele andere politici openlijk in vraag stelde of Obama wel een Amerikaans staatsburger was.  

"Ze is heel erg persoonlijk", vertelt VRT NWS-hoofdredacteur Inge Vrancken, die afgelopen nacht het Nederlandstalige persmanuscript heeft kunnen lezen. "Ze schrijft over haar kinder- en jeugdjaren in south side Chicago, geen eenvoudige weg, je merkt hoe daar de wortels liggen van de krachtige vrouw die we nu kennen. Over haar ouders, haar vriendjes, over haar ontmoeting met Barack, diens vriendinnetjes, over sigaretten en joints... Heel open dus."

(lees verder onder de foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Ze geloofde niet dat Barack écht president zou kunnen worden"

Michelle Obama had een hartsgrondige hekel aan politiek, in die mate dat ze niet wilde dat Barack de politiek zou ingaan. En dat is lang een strijd gebleven. "Eigenlijk wilde ze niet eens dat hij senator werd. Toen de vraag kwam om presidentskandidaat te zijn, zag ze dat echt niet zitten, ze wilde haar man niet nog meer delen, ze hadden intussen ook twee kleine kinderen... Opvallend is hoe ze schrijft dat ze uiteindelijk ja heeft gezegd omdat ze oprecht niet geloofde dat hij zou kunnen winnen. Hij zou wel een goede president zijn, maar als zwarte man verkozen raken, dat zou toch nooit lukken."

Wat heeft het meeste indruk op haar gemaakt in haar jaren in het Witte Huis? "In positieve zin was dat de ontmoeting met Nelson Mandela, omdat die ook staat voor diversiteit, een belangrijk thema voor hen. In negatieve zin was dat de schietpartij in de school Sandy Hook waar 20 kinderen doodgeschoten zijn. Het was de enige keer dat Barack haar naar het Oval Office geroepen heeft, schrijft ze. Ze is ook niet naar de plechtigheid gegaan omdat ze dat niet aankon."

Over de politieke toekomst van Michelle Obama is al dikwijls gespeculeerd: zou ze zichzelf kandidaat stellen voor het presidentschap? Zijzelf heeft dat al meermaals afgewimpeld, en dat blijkt volgens Vrancken ook overduidelijk uit het boek. "Ze zegt heel duidelijk dat ze geen president wil zijn. En als je leest in welke mate ze moeite heeft met de politieke wereld, zou het mij verbazen als ze midden in de arena zou gaan staan."

(lees verder onder de tweet)

Oprah Winfrey

Vandaag start Michelle Obama aan een tournee in verschillende steden om haar boek voor te stellen, al zal het die publiciteit niet echt nodig hebben. "Becoming" zal ook zonder die promocampagne allicht miljoenen exemplaren verkopen, in de VS en daarbuiten.

Oprah Winfrey heeft de autobiografie intussen geselecteerd voor haar populaire boekenclub, als eerste boek van een politiek auteur. "Dit boek heeft alles wat je wil weten, en zoveel meer waarvan je niet wist dat je het wilde weten. Ze laat ons zien hoe ze in staat was om haar stem te ontdekken, te definiëren en te verfijnen. Het boek zal de vonk in je doen ontwaken over je eigen becoming, je eigen groei, je eigen lot", motiveert ze haar keuze.

Winfrey kent de Obama's heel goed. Ze steunde Baracks kandidatuur voor het presidentschap en heeft zowel Barack als Michelle Obama meermaals geïnterviewd. Donderdag wordt een interview met Michelle Obama uitgezonden op Oprah's tv-zender OWN.

VIDEO: bekijk hieronder fragmenten van het interview van Michelle Obama met de Amerikaanse zender ABC

Videospeler inladen...

Meest gelezen