Videospeler inladen...

Scheepvaartverkeer op Albertkanaal komt weer op gang, na gezonken schip

Op het Albertkanaal in Herentals is vanmorgen een binnenschip met kunstmest gezonken na een aanvaring. Alle opvarenden konden gered worden. Het schip met kunstmest ligt er nog, maar er liggen nog 40 schepen te wachten en die mogen nu één voor één voorbij het wrak. 

Ter hoogte van de spoorbrug Herentals-Lier in Herentals zijn vanmorgen twee binnenschepen frontaal tegen elkaar gebotst. Een van de twee is gezonken en ligt nu dwars over het kanaal. Er zijn geen gewonden gevallen bij de aanvaring en er is ook geen gevaar voor de omwonenden.

Het scheepvaartverkeer komt sinds vier uur weer stilaan op gang. "Het is de bedoeling dat de meer dan 40 wachtende schepen nu één voor één veilig langs het wrak geloodst worden", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

Op de plaats van het gezonken schip is een plastic dam gelegd om een eventuele milieuvervuiling in te perken. De eerste waterstalen geven alvast geen vervuiling aan. 

Berging zware opdracht

Het gezonken schip was geladen met duizend ton meststof en zal pas begin volgende week geborgen worden. "Eerst gaat de lading eruit. We zorgen dat alle vakken waterdicht zijn en dan begint de boot al een klein beetje te kantelen. Twee kranen moeten helpen bij het slepen van de boot. Een extra probleem zijn de hoogspanningskabels, waar we niet te dichtbij mogen komen, want dan krijg je vonkoverslag op je kraan en ligt heel Antwerpen plat", legt een medewerker van de bergingsdienst uit.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen