Jonas Roosens

Bloed geven vanaf 71 jaar is volgend jaar mogelijk

Tot vandaag kon je bloed, plasma of bloedplaatjes geven tot 71 jaar. Maar die grens valt vanaf volgend jaar weg. De kamercommissie Volksgezondheid heeft het wetsontwerp unaniem goedgekeurd. Minister De Block wou af van de maximumleeftijd omdat er geen wetenschappelijke basis voor was.

In 2011 werd de leeftijdsgrens voor bloeddonoren al opgetrokken van 66 tot 71 jaar.  Maar nu wordt die grens definitief opgeheven.

Het Rode Kruis is tevreden. Met de maatregel kunnen zo'n 8.000 donoren bloed blijven geven, goed voor 15.000 donaties per jaar. De maatregel geldt voor mensen die al voor hun 66ste jaar bloed geven en waarvan de laatste gift niet langer dan drie jaar geleden is gebeurd. Hoe lang iemand van boven de 70 nog kan blijven bloed geven is een beslissing voor de arts van het Rode Kruis.

In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada is de leeftijdsgrens al langer opgeheven.

Meest gelezen