Videospeler inladen...

EU en VK bereiken ontwerpakkoord over brexit, premier May legt het straks voor aan haar regering 

Onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn het eens geworden over een ontwerpakkoord over de brexit. De Britse Premier Theresa May gaat de overeenkomst deze namiddag voorleggen aan haar regering.

Een moeilijk dossier in de onderhandelingen was de Ierse grenskwestie. Volgens de Ierse openbare omroep RTÉ zou in de overeenkomst staan dat er een tijdelijke douaneregeling wordt afgesloten in heel het Verenigd Koninkrijk, met "specifieke bepalingen" voor Noord-Ierland.  Hier hebben de Britten altijd op gehamerd. Dat stukje Groot-Brittannië zou met dit akkoord dichter bij de eengemaakte markt staan dan de rest van Groot-Brittannië, zodat een harde grens met Ierland in elk geval vermeden wordt.

Volgens RTÉ is er verder ook overeengekomen dat er een evaluatiemechanisme wordt voorzien. De zender zegt dat de Europese en Britse onderhandelaars gisteravond al rond 21 uur tot een akkoord over de Ierse grenskwestie kwamen en dat de tekst daarna onmiddellijk werd overgemaakt aan Downing Street. 

"Spoedoverleg"

Premier May heeft haar ministers intussen gesommeerd voor een "spoedoverleg". Deze namiddag om 15 uur onze tijd vindt het overleg plaats met de voltallige Britse regering. Aan de ministers zal gevraagd worden om het ontwerp goed te keuren. Volgens Britse media werd elke minister gisteravond al op het kabinet geroepen voor een-op-een gesprekken. Ze zouden de tekst hebben mogen inkijken, maar niet mee naar huis nemen. Volgens de Britse krant The Guardian telt het volledige ontwerpakkoord meer dan 400 pagina's. 

May wil graag deze maand nog een akkoord sluiten op een Europese top, om de hele deal dan voor het kerstreces door het parlement te krijgen. De Ierse grenskwestie is een laatste grote hindernis voor een allesomvattend brexit-akkoord.

Deal nog lang niet rond

Volgens twee bronnen bij de onderhandelingen is de tekst "zo stabiel als maar kan", maar zijn de onderhandelingen rond de Ierse grenskwestie nog niet helemaal beklonken. Het is een "technisch akkoord", klinkt het. Sowieso moet de Britse regering het licht nog op groen zetten, waarna ook het Britse en het Europese parlement en de 27 overblijvende lidstaten hun fiat moeten geven voor een alomvattende brexit-deal.

VIDEO: Er is een doorbraak in de brexit-onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië. Meer uitleg hieronder in de reportage van "Terzake".

Videospeler inladen...

Meest gelezen