Videospeler inladen...

CNN spant rechtszaak aan tegen Trump om weigering van journalist ongedaan te maken

De Amerikaanse nieuwszender CNN spant een rechtszaak aan tegen president Trump en verschillende van zijn medewerkers. De zender neemt het niet dat reporter Jim Acosta de toegang tot persconferenties in het Witte Huis is geweigerd. Trump haalde vorige week zwaar uit naar de CNN-journalist, toen die vorge week tijdens een persconferentie bleef doorvragen over de migrantenkaravaan. 

De Amerikaanse president Trump gaf vorige week een persconferentie over het resultaat van de tussentijdse verkiezingen in de VS. In de vragenronde die volgde, werd hij naar zijn zin te lang aan de tand gevoeld door CNN-journalist Jim Acosta, die bleef doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de campagne had gebruikt over de migrantenkaravaan vanuit Midden-Amerika. 

Trump ontstak in een tirade tegen de journalist en tegen zijn zender CNN. "CNN zou beschaamd moeten zijn dat ze jou voor hen laten werken. Je bent een onbeleefd en vreselijk persoon", klonk het. "Wanneer je fake news brengt, wat CNN vaak doet, ben je een vijand van het volk." 

Acosta wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en weigerde de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president.

Na afloop werd Acosta's accreditatie om nog persconferenties op het Witte Huis te mogen bijwonen, "tot nader order" ingetrokken, een maatregel die zware kritiek oogstte. CNN meent dat hiermee de rechten van Acosta en CNN uit het Eerste en Vijfde Amendement geschonden werden, en eist dat Acosta onmiddellijk weer toegang krijgt tot het Witte Huis.

CNN spant de rechtszaak aan tegen Trump en zes van zijn medewerkers, onder wie stafchef John Kelly en woordvoerster Sarah Sanders.

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen