Videospeler inladen...

Conflict Gaza escaleert opnieuw: verschillende doden, Palestijnen kondigen staakt-het-vuren aan 

Het conflict in Gaza tussen Palestijnen en Israël is opnieuw aan het escaleren. Vanuit Gaza zijn de voorbije dagen honderden raketten en mortieren afgevuurd op het zuiden van Israël. Daarbij is nu voor het eerst sinds 2014 ook een dode gevallen, maar het bleek te gaan om een Palestijnse arbeider. Bij vergeldingsacties zijn aan Palestijnse kant nog verschillende mensen om het leven gekomen. Palestijnse groepen zeggen dat ze een staakt-het-vuren zijn overeengekomen, maar Israël heeft daarover nog niets meegedeeld.

Het geweld van de voorbije dagen is de zwaarste escalatie sinds 2014. Bij de raket- en mortieraanvallen vanuit Gaza viel voor het eerst in vier jaar een dode aan Israëlische kant. Ironisch gezien bleek het te gaan om een Palestijnse burger, een 48-jarige arbeider die al 15 jaar lang vanuit zijn dorp op de Westelijke Jordaanoever naar Ashkelon in het zuiden van Israël trok om daar te werken. Hij keerde telkens voor het weekend terug naar huis. 

Israël voerde verschillende vergeldingsacties uit voor de Palestijnse raketaanvallen. Israëlische vliegtuigen, tanks en schepen bestookten verschillende doelwitten.

Daarbij vielen nog eens zeker 6 Palestijnse doden, onder wie 5 militanten van de radicaal-islamitische beweging Hamas, die Gaza controleert. Verschillende mensen raakten ook gewond. Het gebouw van Al Aqsa TV, de televisiezender van Hamas, ging tegen de grond. 

Staakt-het-vuren?

Egypte roept Israël op om de escalatie te stoppen en ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres vraagt om terughoudendheid aan beide kanten. 

De Palestijnse groepen, waaronder Hamas, hebben aangekondigd dat onder bemiddeling van Egypte een staakt-het-vuren met Israël is bedongen. "Het verzet zal dat respecteren zolang de zionistische vijand het respecteert", zeggen ze in een gezamenlijke mededeling. Israël heeft dat bericht echter nog niet bevestigd.

Eerder vandaag leek de realiteit eerder naar de andere kant te hellen. Dat zei vanochtend ook Jan Franke, correspondent in Israël: "Israëlische politici links en rechts vragen om een keihard antwoord van Israël, omdat deze keer ook echt Israëlische burgers geraakt zijn (al bleek het dodelijk slachtoffer dus een Palestijn te zijn, nvdr.). Er wordt momenteel militair materieel naar de grens met Gaza gebracht en de kans is groot dat er de komende uren meer gebombardeerd wordt. Het ziet er echt niet goed uit".

Hamas, de radicale organisatie die de Gazastrook bestuurt, dreigde op zijn beurt dan weer met meer raketten op Israëlische steden en burgers. 

Hamas vraagt onderzoek naar "Israëlisch bombardement op burgers"

De aanleiding voor het geweld is een mislukte Israëlische undercoveroperatie in Gaza op zondag. Daarbij kwamen 7 Palestijnen om, onder wie een belangrijke Hamasmilitant. "Israël doet dat wel vaker, maar het is zelden dat zo'n undercoveroperatie mislukt", zegt Jan Franke. "Maar deze keer werden de Israëli ontdekt. Ze kregen steun van het leger om te ontkomen."

Israël stuurt extra troepen naar de grens met Gaza. Het ziet er niet goed uit

Jan Franke, correspondent in Tel Aviv

Hamas roept op tot een internationaal onderzoek "naar het opzettelijk viseren van burgers en burgerlijke infrastructuur door Israël". "Dat terwijl de Israëlische bezetting alle rode lijnen overschrijdt en alle internationale conventies naast zich neerlegt", zegt Hamas in een persmededeling.

Hamas zegt dat Israëlische gevechtsvliegtuigen "enkel burgerlijke doelwitten" hebben aangevallen de voorbije dagen. 

Israël van zijn kant beschuldigt Hamas ervan dat het burgers gebruikt als "menselijke schild". Zo zou Hamas het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst "opzettelijk naast een school hebben opgericht". 

Meest gelezen