Vincent Buyssens

"De munten die mijn overgrootvader hebben gered": hoe het verhaal van Optatius Buyssens 100 jaar later internationale aandacht krijgt

"Deze munten hielden een kogel tegen en redden het leven van mijn overgrootvader tijdens Wereldoorlog I." Met een foto en een opmerkelijk verhaal over zijn overgrootvader gaat Vincent Buyssens (28) viraal, en internationaal. "Het is bijna te mooi om waar te zijn, en toch is het echt", zegt Buyssens.

Gisteren postte Vincent Buyssens, digitaal strateeg uit Antwerpen, een foto van gehavende oude munten met de beeltenis van koning Leopold II op de socialenetwerksite Reddit. "De munten die een kogel stopten en het leven van mijn overgrootvader gered hebben, en onbedoeld dus ook dat van mij." De post -en het opmerkelijke verhaal erbij- ging viraal. Het belandde zelfs bij de Britse openbare omroep BBC.

(lees verder onder de Reddit-post)

"Mijn overgrootvader, Optatius Buyssens, was soldaat tijdens WO I", vertelt hij aan VRT NWS.  "Eigenlijk was hij geweigerd in het leger door een oude wonde aan zijn heup, maar hij ging toch vrijwillig naar het front. Op zijn eerste dag, 26 september 1914, werd hij naar Lebbeke gestuurd."

"Enkele munten in zijn borstzak trokken de aandacht van een Duitse soldaat. Mijn overgrootvader werd beschoten, maar ironisch genoeg waren het net diezelfde munten die zijn leven hebben gered, doordat de kogels erop afketsten."

Optatius raakte gewond. Toen de Duitse soldaten kwamen kijken, en hem zelfs in het hoofd schopten, deed hij alsof hij dood was. Buyssens slaagde erin te kunnen vluchten. Via Nederland is hij in het Verenigd Koninkrijk geraakt, waar hij verder hersteld is. Optatius overleed uiteindelijk in 1958 aan een hartaandoening.

(lees verder onder de foto)

"Mijn vader verzamelt memorabilia van de Eerste Wereldoorlog, en daarbij zitten ook veel persoonlijke spullen van mijn overgrootvader. Oorlogskaarten van Lebbeke, agenda's, maar dus ook die munten", vertelt Vincent. "Het verhaal is dus bekend in de familie. Ik ken het al langer, en het is altijd blijven hangen."

Vincent is in het dagelijkse leven digitaal strateeg. "Afgelopen weekend was het de 100e verjaardag van het einde van WOI en was dat waar mensen mee bezig waren, ook online. Het verhaal van mijn grootvader is er een dat tot de verbeelding spreekt, bijna te mooi om waar te zijn. Daarom heb ik het gepost. Maar dat intussen 1,3 miljoen mensen het al gezien hebben, is wel straf."

(lees verder onder de foto)

Vincent kreeg alleen al op Reddit meer dan 2.000 reacties. "Ik heb niet op elke reactie kunen reageren. Veel mensen vragen zich af of het wel echt is, omdat het zo apart is en bijna te mooi om waar te zijn, maar het klopt allemaal. Mijn vader heeft alle documenten, ik heb ze ook gezien."

"Voor onze familie is dit wel speciaal, we gaan binnenkort allicht een heel gezellige kerstavond hebben."

Meest gelezen