Videospeler inladen...

"Albert II wou Delphine Boël erkennen in verzegelde brief die pas na zijn dood mocht worden geopend"

Enkele weken voor kunstenares Delphine Boël naar de rechtbank trok om erkend te worden als dochter van koning Albert II, heeft de koning haar in 2013 een soort minnelijk voorstel gedaan. Dat schrijven Le Soir en Sudpresse. Volgens de kranten ging het om een verzegelde brief waarin Albert II erkende dat Boël zijn dochter was, maar de brief mocht pas na de dood van de koning worden geopend.

In 2013 waren er gesprekken tussen de toenmalige advocaat van Delphine Boël en het koningshuis. De idee was dat er een brief van Albert II zou komen, waarin hij volgens de kranten van Sudpresse en Le Soir erkende dat Delphine zijn dochter was. De brief mocht pas worden geopend na de dood van Albert II. Het document zou als erkenning van identiteit hebben gediend, zonder juridische gevolgen voor de burgerlijke staat.

Maar Delphine Boël ging niet akkoord met het voorstel, bevestigt haar huidige advocaat Marc Uyttendaele aan VRT NWS. Volgens Uyttendaele heeft Boël het voorstel geweigerd, omdat het te vaag was en geen garantie voor de toekomst gaf. "Het zou niets opgelost hebben," zegt Uyttendaele.

Erkenning zonder gevolgen

"Stel dat dit alles waar is, en ik heb nog geen enkele ontkenning gehoord, dan is het merkwaardig", zegt royaltywatcher Flip Feyten in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audo onder). "Het zou betekenen dat Albert wel degelijk wou erkennen dat Delphine zijn dochter is, maar dan wel op een manier waarop juridische gevolgen niet mogelijk waren."

"Het gaat Delphine niet alleen om de erkenning van haar identiteit. Ze is naar de rechtbank getrokken omdat ze in haar dagelijkse leven schade ondervond. Zo was er bijvoorbeeld een expo waarop haar kunst zou worden getoond, maar de organisatoren wilden het niet meer doen omdat ze vreesden de koning voor het hoofd te stoten."

"Tot 2001 stuurde Albert Delphine blijkbaar nog kerstcadeautjes en liet hij op haar verjaardag iets weten. Plots was er niks meer. De enige plausibele verklaring die ik heb gehoord, is het feit dat hij en Paola ooit op het punt stonden te scheiden en dat Delphine een permanente herinnering aan hun huwelijksproblemen is."

"Dit blijft maar door rommelen en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn geweest. Het wordt almaar erger. Als wat Delphine nu zegt, klopt, dan heeft ze het al die tijd geweten en heeft ze al die tijd gezwegen. Vorige week was er het vonnis [over de DNA-test], nu komt ze hier mee naar buiten. Misschien wil ze echt een knieval? De positie van Albert wordt nu toch echt een beetje penibel."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen