Doel 1 langer buiten strijd, Marghem roept taskforce samen

De werkzaamheden aan Doel 1 duren langer dan voorzien. Er zijn bijkomende werken nodig die zeer complex zijn, zo meldt uitbater Engie Electrabel. Doel 1 blijft daarom tot 31 januari buiten dienst in plaats van tot midden december. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) roept een taskforce samen.

Doel  1 is de reactor die eind april is stilgelegd omdat er een lek was in het reservekoelsysteem, in het nucleaire gedeelte van de reactor. Een deel van die leiding is intussen vervangen maar nu is vastgesteld dat er elders op dezelfde leiding nog een probleem is. Dat probleem situeert zich op een moeilijk bereikbare plaats en ondermeer daardoor duren de werken langer, is te horen bij uitbater Engie Electrabel.

Doel 1 zal dus pas eind januari opnieuw worden opgestart in plaats van midden december. De vraag is ook of Doel 2, de "tweelingbroer" van Doel 1 die hetzelfde ontwerp heeft, ook met deze bijkomende problemen zal kampen. Voorlopig blijft de heropstart van Doel 2 gepland voor eind december maar helemaal zeker is dat niet.

Brengt Tihange 3 soelaas?

Engie Electrabel zoekt manieren om een eventueel stroomtekort in de maand januari tegen te gaan. Zo wordt bekeken of Tihange 3 misschien sneller kan worden heropgestart. Tihange 3 wordt behandeld voor betonproblemen. Engie Electrabel stelt nu voor aan het Fanc, de nucleaire waakhond, om nu alleen de meest kritische werken uit te voeren en de niet-kritische werken pas later, na de winter.

In dat scenario zou Tihange 3 in de loop van de maand januari opnieuw aan het net kunnen worden gekoppeld in plaats van begin maart. Maar dat plan moet het Fanc dus eerst goedkeuren.

Op dit moment werken er twee van onze zeven kernreactoren: Doel 3 en Tihange 1. Midden december komt daar normaal ook Doel 4 bij en eind december Doel 2, als daar niet dezelfde problemen opduiken als nu bij Doel 1. Het uitstel van de heropstart van Doel 1 is in alle geval een bijkomende onzekerheid in de aanloop naar de maanden januari en februari, de maanden die volgens experts nu de meest kritische maanden worden.

Taskforce

Minister van Energie Marghem roept vandaag een taskforce van de energiesector samen. Normaal moest ze in Egypte een conferentie over biodiversiteit bijwonen. Dat bezoek heeft ze geannuleerd.

In een mededeling laat Marghem weten "akte te nemen van de verlenging van de werkzaamheden aan Doel 1". De veiligheid van de nucleaire installaties is voor de regering van prioritair belang, zegt ze, maar ze betreurt "dat de uitbater opnieuw in gebreke blijft". De minister benadrukt tot slot dat de aankondiging niets verandert aan de bevoorradingszekerheid van België.

De taskforce bestaat onder andere uit het directoraat-generaal Energie, Elia, Engie Electrabel en energieregulator CREG.

Meest gelezen