Eurosceptici sturen Tsjech Jan Zahradil het veld in als Spitzenkandidat

De Tsjech Jan Zahradil (55) is door de eurosceptische Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa (ACRE) aangesteld als haar kandidaat-Commissievoorzitter in de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019. Zahradil neemt het op tegen de andere 'Spitzenkandidaten' Manfred Weber en Frans Timmermans.

Zahradil is de voorzitter van de partij ACRE en zetelt in het Europees Parlement in de ECR-fractie, de groep waar ook de N-VA toe behoort. Tijdens de stemming over de kandidatuur van Zahradil hebben de N-VA'ers zich onthouden. Enerzijds omdat ze geen voorstander zijn van het Spitzenkandidat-systeem, anderzijds omdat ze Zahradil geen stokken in de wielen wilden steken, zegt een woordvoerster.

Tot nu hadden alleen nog maar de Europese Volkspartij (EVP) en de Partij van Europese Socialisten (PES) een kandidaat-Commissievoorzitter aangesteld. Dat zijn respectievelijk de Duitser Manfred Weber en de Nederlander Frans Timmermans. Later deze maand duiden de Europese groenen een duo aan als hun twee uithangborden voor de Europese verkiezingen. De Belgische senator Petra De Sutter (Groen) neemt het daar op tegen twee Europarlementsleden uit Duitsland en Nederland.

Meest gelezen