FAVV roept met pcb's besmette eieren terug

Bij een routinemonstername van eieren in een bio-leghennenbedrijf is de pcb-norm overschreden. Deze eieren, met de code 0BE3133, worden van de markt gehaald. Dinsdag werden ze bij het bedrijf geblokkeerd. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap FAVV. 

Consumenten die eieren van dit lot hebben, wordt gevraagd deze niet te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Het desbetreffende lot werd in verschillende detailhandels in België verdeeld.

Uit de resultaten van de analyse van 12 november blijkt dat de norm voor pcb's (polychloorbifenyl) overschreden werd. Na de vaststelling van de contaminatie werden de eieren geblokkeerd. Er is ook een onderzoek gestart in het bedrijf om de oorzaak van de besmetting te achterhalen.

De eieren zijn momenteel ook bij de afnemers geblokkeerd. De winkels werden ook ingelicht en de eieren worden uit de handel genomen.

Pcb's zijn persistente organische polluenten die in het milieu aanwezig zijn en schadelijk zijn voor de mens. Het FAVV houdt het risico op besmetting met pcb's in de voedselketen in de gaten. In 2017 heeft het FAVV 1.519 stalen genomen, waarvan 99,5 procent conform waren.

Meest gelezen