Gestolen bijen uit Tessenderlo teruggevonden

De bijenkasten die afgelopen zomer werden gestolen in Tessenderlo zijn terecht. Bij een huiszoeking in het naburige Laakdal vond de politie 10 bijenkasten, inclusief bijenvolk. 3 daarvan komen uit Tessenderlo en zijn al teruggegeven aan de eigenaar. De andere 7 zijn van een imker in Nederland en zullen later terug bezorgd worden.

Honing

Voorzitter Philip Duts van imkervereniging De Verenigde Taxanders is opgelucht dat alle bijen terug zijn. Volgens hem was het de dief vooral te doen om de honing. "Maar wat voor ons vooral belangrijk is, is dat we ons materiaal terug hebben. Het is allemaal toch kostelijk. En nu moeten we kijken wat de toestand is van de bijen. We zien dat ze te weinig eten hebben gekregen, dus nu moeten we de bijen goed opvolgen zodat ze binnen twee maanden niet sterven van de honger."

Zware straf

"Op het stelen van bijenkasten staat een zware boete staat", gaat Duts verder. "Vroeger was honing heel gegeerd, het was bijna goud waard. Dus die man gaat zich aan een zware boete mogen verwachten. Omdat hij goed heeft meegewerkt aan het onderzoek, zal hij misschien wel strafvermindering krijgen."

 

Meest gelezen